FANT EKSPLOSIVER I MAGEN: Spesialsoldater flytter liket av en indisk soldat i går. Vedkommende ble drept av maoistiske geriljasoldater. Foto:  AFP PHOTO
FANT EKSPLOSIVER I MAGEN: Spesialsoldater flytter liket av en indisk soldat i går. Vedkommende ble drept av maoistiske geriljasoldater. Foto: AFP PHOTOVis mer

Opererte inn 1,5 kilos bombe i soldat

Legene ble mistenksomme da de skulle gjennomføre obduksjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For fire dager siden ble minst 13 personer drept i et sammenstøt mellom indiske spesialstyrker og medlemmer av en militant, kommunistisk geriljagruppe. Av disse var ni opprørere, tre sivile og en indisk soldat.

Da legene skulle gjennomføre obduksjonen av den 29 år gamle spesialsoldaten, fant de ei 1,5 kilo stor bombe operert inn i magen hans.

- Legene ble mistenksomme da de så liket. Bombegruppa ble dermed tilkalt, og kroppen hans ble plassert ute på et åpent område, sier Jharkhand DGP G S Rath til Times of India.

Desarmert Han forteller videre at liket ble funnet for to dager siden, i Latehar-distriktet. Det var her trefningen mellom spesialstyrkene og de maoistiske geriljakrigerne, som kalles naxalitter, fant sted.

Obduksjonen av den drepte 29-åringen skulle etter planen gjennomføres i går.

Bomba som var plassert inne i soldatens kropp, var av en type som eksploderer når den blir utsatt for forstyrrelser. Den ble desarmert av bombegruppa etter funnet.

- Barbarisk En talsmann for Bharatiya Janata Party, Indias nest største politiske parti, kritiserer maoistene kraftig for å plassere bomba inne i soldatens mage.

- Det er en fullstendig barbarisk handling å plassere eksplosiver i våre soldaters kropper. Alle menneskerettighetsgrupper burde komme på banen og kritisere dette. Menneskerettigheter gjelder ikke bare for naxalitter, men også for politiet og våre soldater, sier Nirmala Sitharaman til indiske First Post.

Han sier videre at partiet fordømmer handlingen, og kommer samtidig med en oppfordring til indiske myndigheter om å jobbe hardere for å bekjempe slike hendelser:

- Indiske myndigheter må betrakte denne hendelsen seriøst og samarbeide tettere med lokale myndigheter for å forhindre dette.

La skadd soldat på landmine Tidligere denne uka, la opprørere en kritisk skadd soldat over en landmine, etter harde kamper mellom maoistene og spesialstyrker, ifølge Times of India.

Kvelden etter ble soldaten funnet av sikkerhetsstyrker og lokale landsbybeboere, langt inne i jungelen. Like etter at de hadde fjernet kroppen hans, eksploderte minen. Tre personer ble drept.

Naxalittene har vært mer eller mindre aktive i India siden 1970-tallet, og deres kamp mot indiske myndigheter har kostet flere tusen sivile livet.

Opprørsbevegelsen sier de kjemper for rettighetene til bønder og lokalbefolkning, som de mener myndighetene har oversett i flere tiår. De ønsker å etablere et kommunistisk samfunn, gjennom en væpnet kamp mot det de mener er Indias «semi-koloniale» styresett.

Det er antatt at rundt 600 maoister gjemmer seg i jungelen mellom Bihar og Jharkhand i India.