Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opererte mandlene på ti minutter

DAGBLADET (Bergen): Elisabeth Kock (14) satt ti minutter under laserskalpellen til øre-, nese-, halsspesialist Stein Helge Glad Nordahl. Da kunne hun forlate Klinikk Bergen med nyopererte mandler, frisk nok til å gå på skolen. - Jeg anbefaler laser, sier hun til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Laserbehandlingen som tok ti minutter ved Klinikk Bergen kostet 4800 kroner.

- Verdt hver eneste krone, mener mamma Anne-Britt Kock. 14-åringen Elisabeth var mye plaget av halslidelser, noe som førte til stort fravær fra Ortun skole i Fyllingsdalen, der hun går i 7. klasse.

Ikke uvel

- Under operasjonen fikk jeg først bedøvelsesspray i munnen, før laserbehandlingen startet. Jeg tok tida: Akkurat ti minutter tok det før jeg var ferdig. Bedøvelsen merket jeg ingenting til, og ikke operasjonen heller, forteller Elisabeth.

- Etterpå var jeg frisk nok til å gå på skolen, selv om jeg ikke gjorde det, forteller hun.

- Jeg kunne snakke rett etterpå, og jeg følte meg ikke uvel. Dagen etterpå merket jeg ingenting, forteller hun.

Laseren som Klinikk Bergen bruker, er en såkalt CO2-laser. Den kan brukes som kniv, eller til rett og slett å koke bort vevet.

Elisabeths mandler forsvant bokstavelig talt opp i røyk. Laseren brukes også til å fjerne rynker og til hårtransplantasjon.

- Jeg kjenner ikke til andre klinikker i Norge som bruker laseren på denne type mandeloperasjoner, sier Tom Inge Ørner, som er plastisk kirurg, eier og ansvarlig lege ved Klinikk Bergen. Laseren er utviklet og produsert i Israel. Også Haukeland sykehus har en slik laser, men der blir den ikke brukt til å operere mandler.

Kurerer snorking

- Det er ikke snakk om å fjerne mandlene, slik man gjør i tradisjonelle mandeloperasjoner. Vi opererer bort den delen av mandlene som er til ubehag. Metoden er ikke bare like bra, den er mye bedre enn den tradisjonelle metoden, hevder øre-, nese-, halsspesialist Stein Helge Glad Nordahl, som betjener laseren. Hovedsakelig kurerer han snorkere med laseren, og apparatet er ikke egnet for alle typer mandelproblemer.

- De som har hatt halsbyll, kan vi ikke ta, sier han. I dag bruker de ikke laseren på barn under 12 år, men Ørner og Glad Nordahl utelukker ikke at også denne gruppen kan bli kunder i løpet av kort tid.

- Metoden korter inn på sykehuskøene, og pasientene slipper sykmelding og alt ubehaget som følger med, sier de to.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media