«Ophelia» gjorde mindre skade enn fryktet

Innbyggerne i Nord-Carolina kunne trekke et lettelsens sukk da orkanen «Ophelia» forlot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Ophelia» ble nedgradert til en tropisk storm fredag, idet hun forlot Nord-Carolina på vei nordover.

Meteorologene advarer imidlertid om at hun ser ut til å øke i styrke igjen, slik at hun kan skape problemer langs den sørøstre delen av kysten av New England.

«Ophelia» har gjort mye ugang langs kysten av Nord-Carolina siden hun braste inn i delstaten tirsdag.

Flere strender er totalødelagt, og en rekke bolighus og forretninger har også fått store skader. Men alt i alt ble regionen spart for slike katastrofale ødeleggelser som «Katrina» forårsaket i Louisiana og Mississippi for to uker siden.Forsikringsselskapene anslår skadene til å beløpe seg til rundt 5 milliarder kroner. Til sammenlikning beløper skadene seg etter «Katrina» til rundt 300 milliarder kroner.

Økt våpensalg


I  Louisiana har våpensalget økt massivt etter orkanens herjinger. Folk har rent ned våpenutsalgene for å beskytte seg og sine hjem mot plyndringen og lovløsheten som har preget delstaten etter orkanen «Katrina».

At folk forsøker å væpne seg selv etter en katastrofe er ikke nytt. Etter terrorangrepene 11. september 2001, så man også en sterk økning i våpensalg landet over.

– I dette tilfellet innså folk at politiet rett og slett var overveldet. De hadde nok å gjøre med å forsøke å redde folk og kunne ikke beskytte innbyggerne. Hva skulle folk da gjøre når de trengte å beskytte seg selv, sier John Lott, ekspert på våpenpolitikk ved tenketanken American Enterprise Institute.

Mangel på tillit

Sosiologen Robert Sampson ved Harvard legger til:

– Det er en mangel på tillit til naboene, de statlige sosiale kontorene, regjeringen og myndighetene generelt.

Myndighetene i Louisiana bekymrer seg også over det store antall våpen som har kommet på avveie etter orkanen. Nylig fant politiet 20 håndvåpen på en gravlund, pakket inn og skjult i plastposer.

– Det ser ut som noen har stjålet dem fra en våpenforhandler, og så har lagret dem her med tanke på å hente dem senere, sier en talsmann for politiet. (ANB-AP)