UTEN STRØM: Stormen treffer land i Penzanze i Cornwall. Flere tusen er uten strøm som følge av stormen. Foto: Ben Birchall/PA via AP/ NTB Scanpix
UTEN STRØM: Stormen treffer land i Penzanze i Cornwall. Flere tusen er uten strøm som følge av stormen. Foto: Ben Birchall/PA via AP/ NTB ScanpixVis mer

Irland:

Ophelia har truffet land. Én person er død

Flere tusen uten strøm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stormen Ophelia har nå truffet Irland med en styrke på 105 mph i kastene.

Til nå er én død og flere tusen uten strøm. Det skriver Sky News.

Ophelia ble først målt til å være en tropisk syklon, men har nå truffet land som kraftig storm.

Verste storm på 50 år

Irske meteorologer har på forhånd sendt ut rødt obs-varsel, det høyeste nivået. Skoler og universiteter har holdt stengt mandag og reisende har blitt advart om at flere flygninger innstilles.

Ifølge Sky News er stormen ventet å bli den verste som har truffet landet på 50 år.

Orkanen ble nedgradert fra en kategori tre-orkan til en kraftig storm på ferden over Atlanterhavet. Den kan likevel føre til stor skade ettersom de sterkeste vindkastene fortsatt kan nå orkan styrke på 38 meter per sekund, skriver NTB.

Myndighetene advarer folk om at stormen kan gjøre alvorlig skade på bygninger og skape flom.

Farlige sjøforhold

Innen tirsdag vil Ophelia trolig ha beveget seg nordover til Nord-Irland og vestkysten av England. Britiske myndigheter anslår at vinden vil ligge på rundt 36 meter per sekund på det tidspunktet, og advarer mot farlige sjøforhold og mulige skader.

Stormen passerte øygruppen Azorene i Atlanterhavet lørdag som en kategori tre-orkan, og meteorologene meldte da at det var den kraftigste orkanen som noen gang er registrert så langt sør i Atlanterhavet.