Opiumssmugling går til værs

I fjor ble det beslaglagt 14 ganger så mye opium i tollen som i 1999.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er merkverdig. Vi vet ikke hva det skyldes at vi plutselig har funnet store mengder opium, sier underdirektør Roy Skårslette i Toll- og avgiftsdirektoratet.

Det største opiumsbeslaget ble gjort på Gardermoen i høst. En kvinnelig passasjer som kom fra Tyskland, ble stoppet i en tilfeldig kontroll i ankomsthallen. Opiumet var preparert inn i en trillekoffert. En narkotikahund fikk ferten av den kostbare hemmeligheten, og kvinnen ble arrestert.

- Det har vært et marked for opium i Norge i mange år. I Østen er det ikke uvanlig å røyke opium, og enkelte tar med seg den kulturen til Norge, sier Paul Ask, kontorsjef på kontrollkontoret på Gardermoen.

Men det var ikke bare opium som ble stoppet i kilovis på grensa i fjor. Tollerne fant 31,3 kilo heroin, mer enn dobbelt så mye som i 1999. Amfetamin-beslagene gikk opp fra 18 kilo til 38,6, og 5,4 kilo kokain ble funnet, mot knappe 1,9 i fjor. Det største enkeltbeslaget var på 10 kilo heroin.

Tollvesenet tror likevel at bare 10 prosent av narkotikaen som smugles inn, blir tatt på grensen.

- Vi slår oss ikke på brystet, selv om beslagene øker, sier Skårslette.

- Vi har stor tro på at arbeidet vårt begrenser tilførselen av narkotika, men en god del slipper gjennom. Vi vet aldri hvor mye. I 2000 lyktes vi med utvelgelsen av dem vi kontrollerte. Vi fokuserer mer på profesjonell smugling.

Men vanlige reisende skal slett ikke føle seg trygge av den grunn:

- Vi vil fortsatt aksjonere mot vanlige reisende og ha kontroller over hele landet, understreker han.

- Det finnes jo et regelverk for vanlige reisende og kvoter.