Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opp- og nedtur for SV

Høyre går mest fram og SV mest tilbake på MMIs partibarometer for april. Ap er igjen største parti på målingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SV, som har fosset opp og fram på stort sett alle målinger denne vinteren, får for første gang siden november en klar tilbakegang på MMIs aprilmåling, fra 20,7 til 16,8 prosent.

Store variasjoner

Dermed ligger partiets oppslutning hos MMI på et betydelig lavere nivå enn f.eks. hos Opinion, som i går offentliggjorde en måling der SV var landets største parti med 22,7 prosent.

Tilfeldigheter

- Jeg har forsøkt å finne årsaken til denne relativt store forskjellen, men kommer ikke fram til annen forklaring enn at dette er utslag av tilfeldigheter, sier professor Ottar Hellevik i MMI.

- Det er tvilsomt om SVs oppslutning ligger så lavt som hos MMI, og det er tvilsomt om den er så høy som hos Opinion. Sannheten ligger nok et sted imellom, sier han.

Hellevik mener nivåforskjellen som her er kommet til uttrykk er en nyttig påminnelse om hvordan tilfeldigheter kan slå ut når man spør bare et utvalg og ikke hele befolkningen.

Lite lojale

Ifølge Håkon Kavli i MMI har MMIs måling fanget opp at SVs nye velgergrunnlag er preget av usikkerhet. De nye SV-sympatisørene er en lite lojal og lite homogen gruppe. SV har i denne målingen mistet velgere både til Sp og Venstre.

Høyre, som går mest fram, er igjen større enn SV. Partiet får igjen flere av sine tidligere velgere og har mindre lekkasje til andre partier enn ved forrige måling.

Forrige måling ga framgang og grunnlag for en viss optimisme i KrF, men den ble kortvarig. I denne målingen faller partiet ned igjen til seks prosents oppslutning.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media