Opp av graven etter 50 år

Plymouth\'en skulle tåle en atombombe. Men vil den starte?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I kveld skjedde det med en stor skare publikum og to hundre akkrediterte pressefolk som øyenvitner: en 50 år gammel Plymouth Belvedere Sport ble heist opp av graven på torvet foran tinghuset i Tulsa i den amerikanske delstaten Oklahoma.

FAKTA OM OKLAHOMA

Nr. 46 av delstatene i USA, innlemmet i 1907.

Ligger mellom Kansas i nord og Texas i sør. Andre tilgrensende stater: Arkansas, New Mexico og Colorado.

3,5 millioner innbyggere (2005) - 181.196 kvadratkilometer.

Hovedstad: Oklahoma City.

Men først lørdag norsk tid kommer det svaret alle venter på: Er Plymouth\'en klar for veien etter 50 år i en betonggrav som ble bygd for å tåle en atombombe ?

Her kan du lese hele historien bak den største hype\'en i bondestaten i Midtvesten på denne siden av tusenårsskiftet - inkludert alt som ble gravd ned og forseglet i plast sammen med Plymouth\'en, på dagen for 50 år siden.

Framtidsforskning

Ideen ble satt ut i livet på 50 års dagen for staten Oklahoma - 15. juni 1957. Plymouth Belvedere Sport - et skikkelig amerikansk flak - er bare produsert i 7000 eksemplarer.

Og idemakerne ville be neste generasjon sjekke ut om amerikansk bilingeniørkunst var like levedyktig 50 år etter - på Oklahomas 100 års dag 15. juni 2007.

Bilen, 40 liter bensin og alle de andre remediene ble satt ned i et gravkammer av betong: tre meter dypt, 4 x 6 meter i størrelse og med armert kistelokk i betong.

Sølevann i krypten

OPPE AV KRYPTEN:  Plymouth\'en tålte selve kranløftet. Men tilskuerne får ikke vite før lørdag norsk tid om den rødbrune fargen under presenningen er rust eller søle. Bilen var gulfarget og hvit da den ble gravlagt 15. juni 1957. Foto: Rex A. Curry, EPA/Scanpix.
OPPE AV KRYPTEN: Plymouth\'en tålte selve kranløftet. Men tilskuerne får ikke vite før lørdag norsk tid om den rødbrune fargen under presenningen er rust eller søle. Bilen var gulfarget og hvit da den ble gravlagt 15. juni 1957. Foto: Rex A. Curry, EPA/Scanpix. Vis mer

Da graven ble åpnet tidligere i uka, fikk skeptikerne vann på mølla. Den innpakkede bilen sto i sølevann til langt opp på dørene. Pessimistene var redd den skulle knekke i biter under dagens oppstandelse med heisekran, men det skjedde ikke.

Plymouth\'en var hvit- og gullfarget da den ble gravlagt. I dag så publikum bare brunt og rødt da flaket kom opp i dagslys. Men ekspertene på torget i Tulsa torde ikke fastslå om det rødbrune er rust eller søle og skitt som har kommet gjennom den vanntette presenningen.

Det blir clou\'et når veteranen avdekkes på selve 100 års feiringen for Oklahoma på Tulsa Convention Center fredag kveld lokal tid - lørdag norsk.

382.457 er svaret

Hvem som eier bilen? Det blir det andre høydepunktet på festen. I 1957 var det en stor tippekonkurranse om hvor mange innbyggere Tulsa ville ha 15. juni 2007. Alle svarene ligger på mikrofilm inn i Plymouth\'en.

Den som var nærmest dagens innbyggertall på 382.457 personer blir eier av en Plymouth Belvedere Sport 1957-modell. Eller arvingene.

HEDERSGJEST: 98 år gamle Max True fra Tulsa var med å bygge gravkammeret til Plymouth\'en i 1957.
PÅ VEI TIL LIKSKUE: 57-modellen blir tauet til Tulsa Convention Center, der den skal avdukes under 100 års festen for staten Oklahoma lørdag norsk tid.
GRAVEN ÅPNET: Først måtte gravemannskapene få ut en halvmeter sølevann.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer