Opp av sykesenga

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Fredsprosessen i Midtøsten ligger ikke lenger i koma. Fredagens undertegning av en ny delavtale mellom israelerne og palestinerne var mer enn en vitamininnsprøytning: For første gang har Israels statsminister Benjamin Netanyahu akseptert prinsippet om land for fred. Under seremonien i Det hvite hus viste Netanyahu til og med varme følelser overfor Yassir Arafat. Det gir et visst håp.
  • Avtalen er først og fremst president Bill Clintons verk, og det var også han som trengte den mest akkurat nå, i kjølvannet av Monica Lewinsky-saken. Derfor ble også seremonien i Washington en hyllest og vitamininnsprøytning for ham. Den nye delavtalen er som Oslo-avtalen av 1993 en politisk sveitserost, full av hull. Når palestinerne for eksempel blir lovt en transportkorridor mellom Vestbredden og Gaza, betyr det bare at prinsippene fra Oslo-avtalen bekreftes. Fremdeles vet man ikke hvordan en slik korridor skal opprettes i praksis. Men flyplass i Gaza får i hvert fall Arafat.
  • Etter planen skal israelerne nå trekke seg ut fra 13 prosent av Vestbreddens område i tre faser. For at det skal skje, må palestinerne oppfylle sine sikkerhetsgarantier, som blant annet går ut på å arrestere palestinske terrorister. Arafat lovte fredag at ingen israelsk soldatmor lenger skal behøve å frykte for sin sønns liv. Selv om han oppriktig mener det han sa, er det fundamentalistgruppa Hamas som til slutt avgjør. Israelerne har aldri klart å kontrollere palestinske terrorister på Vestbredden og i Gaza. Hvordan kan Arafat klare det ett hundre prosent, selv om han nå skal få hjelp fra CIA?
  • Spørsmålet er også hva som skjer i neste omgang, der det skal forhandles om ytterligere israelsk tilbaketrekning fra Vestbredden. Trolig får ikke palestinerne særlig mer enn de drøye 40 prosent av området som de nå er lovt. Det er på langt nær nok til å bygge en levedyktig stat. Det blir ikke virkelig fred hvis palestinerne for all framtid blir verdenssamfunnets sosialklienter.