Opp fra de døde

STOCKHOLM (Dagbladet): Venstresosialsisten Gudrun Schyman og kristendemokraten Alf Svensson er blitt de store stjernene i innspurten i svenskenes valgkamp. De vinner til og med partilederdebattene på TV, og har skjøvet Gøran Persson og Carl Bildt ut i kulissene. Hva skal dette bety for velgernes stemmegivning søndag?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noe merkelig har skjedd i svensk politikk siste tida. Det tradisjonelle oppgjøret mellom Sosialdemokratene og Moderatene om skatter, økonomi og statsgjelden er kommet i bakgrunnen. Fram på scenen har de to outsiderne rast inn. Gudrun Schyman er nylig tørrlagt alkoholiker, og var for bare et år siden sterkt omdiskutert i eget parti om hun var egnet til til lederjobben. I dag er all kritikk forstummet.

Og veteranen og pinsevennen Alf Svensson, som har sagt det samme i minst 30 år uten å bli bønnhørt blant velgerne, blir nå en betydelig maktfaktor i den nye Riksdagen, der han etter alt å dømme får den tredje største partigruppen bak seg.

Svensson snakker om verdier og familiepolitikk i beste Bondevik-stil, og krever kontantstøtte med stort hell. Så har han dertil fått uventet hjelp av statsminister Perssons uttalelse om at det bare er folk med lønnet arbeid som gjør nytte for seg i samfunnet.

Opptur

På de siste meningsmålingene får begge oppkomlingene rundt 12 prosents oppslutning. Dermed har de for lengst passert de andre småpartiene. Nå er Centerpartiet, Folkpartiet og Miljøpartiet tilbake som de eneste småpartiene, og er kommet helt i skyggen. Schyman kan derimot fordoble oppslutningen fra 1994, mens Svensson ligger an til en tredobling.

Nå kan det hende at Gudrun Schyman snubler mot mållinjen, etter at det i går ble avslørt at hun hadde brukt svart vaskehjelp noen måneder, en bagatell og meget utbredt praksis. Schymans problem er at hun i partilederdebatten på TV4 ba de mannlige partilederne gå hjem og vaske sin egen skit, og ikke overlate det til sine koner.

Torgtaler

Men i går førte hun en innbitt valgkamp rundt omkring i Stockholm, der hun terpet sitt budskap om rettferdighet og solidaritet. Schyman er en formidabel torgtaler, ingen kan tro at hun for kort tid siden hadde alvorlige personlige problemer.

Det er heller ikke lenge siden hennes parti sløyfet «kommunistene» i sitt navn, og fortsatt sier mange av hennes partifeller at de er kommunister. Det gjelder også flere kommende riksdagsmedlemmer, og i Kiruna-distriktet, partiets kjerneområde, nekter lokalpartiene å følge pålegget fra sentralt hold om å fjerne bildet av Lenin fra kontorveggen.

Verdier

Selv om Schyman og Svensson står milevidt fra hverandre i politiske saker og idelologi, har de verdidebatten til felles.
De hever seg over de økonomiske størrelser med stor suksess. Alf Svensson er ingen svartsynt moralist, og blander seg ikke bort i hva folk gjør i sitt privatliv. Men hans appell om å ta vare på de tradisjonelle familieverdiene, har åpenbart vunnet gehør langt ut over hans egne kjernevelgere.

Schyman på sin side krever kortere arbeidstid for at kvinnene skal komme ut av tidsklemma. Det er kanskje ikke så rart at dette slår an i et land som fortsatt har 40 timers arbeidsuke.

KOMMENTAR