- Opp med farta, Shaheen!

Storebror Omar (29) kom rett fra legevakta for å hjelpe Shaheen med treninga til politiopptaket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Å klare opptaket til Politihøgskolen krever disiplinert og hard trening. Dagbladet.no følger norsk-pakistanske Shaheen Hussein (27) og kurdiske Jasmina Ahmadi (22) i forberedelsene til opptaket i slutten av mai.

Fredag testet Shaheen fremgangen ved å ta styrketestene hun må bestå, skal hun kunne komme gjennom nåløyet. Som coach og støtte bruker hun storebroren Omar (29), som til daglig er lege ved Oslo legevakt.

- Hun brenner virkelig for dette. Jeg har sett hvor mye hun har slitt, grått, og trent for dette. Å komme inn på politihøgskolen er drømmen hennes. Og da vil jeg gjerne hjelpe henne så godt jeg kan, sier Omar.

Han har laget treningsopplegg for søsteren, og de trener sammen flere ganger i uka. Shaheen kaller ham sin fremste støttespiller for å nå drømmen om å bli politi.

Tøffe tak

Shaheen har gjort en avtale med Politihøgskolen, og får lov til å bruke gymsalen, svømmehallen, og styrkerommet når hun skal trene. Til daglig jobber hun på SATS, så det blir mest svømming hun trener der. Men i dag er svømming den eneste testen hun ikke skal gjennomgå.

- Kom igjen! Ta en til! Det er bra. Skikkelig bra, roper Omar.

I bommen makter Shaheen å løfte kroppen hele 11 godkjente ganger før armene svikter. Det holder til nest beste karakter.

- Det var bra! Jeg er fornøyd der. Men neste gang klarer du 16, smiler Omar til søsteren.

Vanligvis pleier han å trene sammen med henne, men i dag rakk han ikke hjemmom etter fredagsvakta på legevakta.

Vanskelig

- Jeg syns det er ganske vanskelige tester de bruker - spesielt for jentene, sier han på vei til styrkerommet.

Der venter benkpress med 35 kilo på stanga. På opptaket i fjor fikk ikke Shaheen løftet den en eneste gang. Da hadde hun senebetennelse i skulderen.

- Kravet for gutter er 60 kilo, og som en gjennomsnittlig sterk gutt klarer jeg 80. Men jeg tror ikke ei gjennomsnittlig jente klarer 35 kilo. Ikke sånn helt uten videre. Derfor tror jeg den testen er vanskeligere for jentene enn for gutta, sier Omar.

Muskler

Shaheen tar seg sammen og presser maksimalt. Det gir tydelige resultater. Vektene slynges hele sju ganger til topps, før den åttende avbrytes på halvveien. Omar står klar til å ta i mot, og gliser stolt til søsteren.

- Fy flate!, roper Shaheen, tydelig fornøyd.

- Det var virkelig bra. I forrige uke klarte hun bare to. Det går framover. Nå gjelder det bare å holde nivået, sier broren.

Lengdehopp uten tilløp går like bra. To meter og akseptabel karakter. Så bærer det tilbake til gymnastikksalen - hvor kanskje de tøffeste testene gjenstår.

80 kilo

På gulvet ligger ei livløs dokke på 80 kilo. Den skal slepes 15 meter uten stans, en styrkeprøve som er verre i praksis enn i teorien. Bare å få et godt tak i overkroppen kan være utfordrende. Men Shaheen løser oppgaven uten problemer.

Men når dagens siste test gjenstår, er det i visshet om at den også er den aller tøffeste hun må klare når opptaksdagen kommer i mai.

- Jævlig

- Det er jævlig hver gang, sier Shaheen, og drar på seg løpeskoene.

I ti lange minutter skal hun løpe så mange runder hun kan i gymnastikksalen. På hver av langsidene ligger ei matte der hun først må helt ned på magen, og så helt ned på rygg, hver eneste runde hun løper.

- Nå skal du bare stå på Shaheen, roper Omar i det hun setter i gang.

Han har lagt opp til en skjema på 1251 meter - midt på poengskalaen - som er 28 runder.

I mål

Runde for runde presser Shaheen seg mot målet. Når klokka nærmer seg åtte minutter, har hun passert 24 runder.

- Du klarer det! Bare litt raskere! Bare fire runder til, roper Omar som halser etter henne for å støtte innspurten.

I det tiden går ut, passerer hun runde 29 - og har løpt 1295 meter - seks meter fra nest beste karakter.

- Hadde dette vært opptaket så hadde du vært inne nå, skryter Omar og klapper henne på skulderen.

Shaheen er for sliten til å si noe, men viser V-tegnet mens hun griper etter pusten.

- Men det går veldig opp og ned. Noen ganger gjør du det veldig bra, mens andre ganger går det mindre bra. Det blir mye flaks, og derfor er målet å trene slik at du klarer kravene selv om du måtte ha en dårlig dag, advarer broren.

Shaheen smiler og nikker.

- Nå er jeg veldig fornøyd. Og jeg blir så glad når han er med. Da bekymrer jeg meg ikke for opptaket, sier hun til Dagbladet.no.

  • Følg Shaheen og Jasmina fram mot opptaket til Politihøgskolen. Les artikler, nettmøter og reportasjer - og send inn spørsmål og innspill til aspirantene på www.dagbladet.no/aspirant
TUNGT: Omar har hjulpet søsteren med å lage treningsopplegg. Han mener opptakskravene på Politihøgskolen er tøffe - spesielt for jenter.
SATSER: Shaheen satser alt på å bli politikvinne. To ganger tidligere har hun strøket på opptaket. I år er hun fast bestemt på å komme gjennom nåløyet.
LIVLØS: Nytt av året er slepingen av en 80 kilo tung livløs dukke. Den skal uten pause dras til den andre siden av salen.
SØSKEN: Omar er selv lege på Oslo legevakt, men syns politiyrket virker både fristende og spennende. Derfor trener han sammen med søsteren for å hjelpe henne å nå målet.
SLIT: Løpetest med hinder er kanskje den tøffeste opptaksprøven.
TØFFE TAK: Shaheen Henna Hussein (27) tester seg selv opp mot opptaket på Politihøgskolen. Broren Omar (29) er blant hennes fremste støttespillere.
SLITEN OG GLAD: Testene er unnagjort med uventede gode resultater. Shaheen er glad og fornøyd - og styrket i troen på at opptaket skal gå greit i slutten av mai.
PRESS: 35 kilo i benkpress løftes sju ganger før armene svikter. Omar står bak for å ta i mot når kreftene svinner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer