- Opp mot 100 kvinner har reist fra Europa til Syria

Ikke lenger passive ektefeller. Vil være med i kampen.

KVINNER I KAMP:  En kvinnelig soldat er avbildet i de kurdiske områdene av Syria. Europeiske sikkerhetstjenester opplever nå at også muslimske kvinner drar til borgerkrigsherjede Syria. - Nå er det sånn at de fleste kvinner som reiser ned ikke har kampfunksjoner. De har støttefunksjoner, sier FFI-forsker Thomas Hegghammer til NRK. Foto: AFP/Scanpix
KVINNER I KAMP: En kvinnelig soldat er avbildet i de kurdiske områdene av Syria. Europeiske sikkerhetstjenester opplever nå at også muslimske kvinner drar til borgerkrigsherjede Syria. - Nå er det sånn at de fleste kvinner som reiser ned ikke har kampfunksjoner. De har støttefunksjoner, sier FFI-forsker Thomas Hegghammer til NRK. Foto: AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De to unge norske kvinnene på 16 og 19 år som sier de er på vei til Syria for å hjelpe de borgerkrigsrammede syrerne, snakket med NRK i går kveld med pappaen sin. Da sa at de vil delta i jihad, og kanske dø der. Faren mener døtrene hans må ha blitt hjernevasket.

De unge jentene er langt fra alene om å dra til Syria, bekrefter en rekke lands sikkerhetstjenester overfor NRK. PST-sjef  Benedicte Bjørnland bekrefter at flere norske jenter har reist til Syria.

- Vi snakker om et lite antall, og jeg vil ikke tallfeste det nærmere, sier Bjørnland til NRK.

Radikalisering via internett PST-sjefen forteller at det «primært er unge jenter eller unge kvinner som har dratt».

- Vi har ikke noen god forklaring på hvorfor de reiser. Vi spør oss selv hvorfor de gjør det, vi kan ane at de har gjennomgått en type radikalisering. Blant annet via nettet, sier Bjørnland.

Hun understreker at PST ikke kjenner til årsakene til at de unge kvinnene drar til det krigsrammede Syria, men spekulerer litt overfor NRK:

- Vi tror at noen kanskje slutter seg til kjærester og ektefeller. Andre drar for å støtte sine muslimske brødre og søstre. Det er for tidlig å kalle det en trend, men vi aner at enkelte (kvinner, journ.anm) også drar på eget initiativ. Kanskje etter å ha blitt oppfordret til det via internett, sier Bjørnland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer