KVINNER I KAMP:  En kvinnelig soldat er avbildet i de kurdiske områdene av Syria. Europeiske sikkerhetstjenester opplever nå at også muslimske kvinner drar til borgerkrigsherjede Syria. - Nå er det sånn at de fleste kvinner som reiser ned ikke har kampfunksjoner. De har støttefunksjoner, sier FFI-forsker Thomas Hegghammer til NRK. Foto: AFP/Scanpix
KVINNER I KAMP: En kvinnelig soldat er avbildet i de kurdiske områdene av Syria. Europeiske sikkerhetstjenester opplever nå at også muslimske kvinner drar til borgerkrigsherjede Syria. - Nå er det sånn at de fleste kvinner som reiser ned ikke har kampfunksjoner. De har støttefunksjoner, sier FFI-forsker Thomas Hegghammer til NRK. Foto: AFP/ScanpixVis mer

- Opp mot 100 kvinner har reist fra Europa til Syria

Ikke lenger passive ektefeller. Vil være med i kampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to unge norske kvinnene på 16 og 19 år som sier de er på vei til Syria for å hjelpe de borgerkrigsrammede syrerne, snakket med NRK i går kveld med pappaen sin. Da sa at de vil delta i jihad, og kanske dø der. Faren mener døtrene hans må ha blitt hjernevasket.

De unge jentene er langt fra alene om å dra til Syria, bekrefter en rekke lands sikkerhetstjenester overfor NRK. PST-sjef  Benedicte Bjørnland bekrefter at flere norske jenter har reist til Syria.

- Vi snakker om et lite antall, og jeg vil ikke tallfeste det nærmere, sier Bjørnland til NRK.

Radikalisering via internett PST-sjefen forteller at det «primært er unge jenter eller unge kvinner som har dratt».

- Vi har ikke noen god forklaring på hvorfor de reiser. Vi spør oss selv hvorfor de gjør det, vi kan ane at de har gjennomgått en type radikalisering. Blant annet via nettet, sier Bjørnland.

Hun understreker at PST ikke kjenner til årsakene til at de unge kvinnene drar til det krigsrammede Syria, men spekulerer litt overfor NRK:

- Vi tror at noen kanskje slutter seg til kjærester og ektefeller. Andre drar for å støtte sine muslimske brødre og søstre. Det er for tidlig å kalle det en trend, men vi aner at enkelte (kvinner, journ.anm) også drar på eget initiativ. Kanskje etter å ha blitt oppfordret til det via internett, sier Bjørnland.

Hun mener at reisevirksomheten til Syria er godt tilrettelagt og fasilitert: «Dette er langt på vei lagt godt tilrette, og organisert av andre».

Bjørnland vil være varsom med å si så mye om kontakten mellom nordmennene som er i Syria og tilbake til Norge.

- Men vi aner at det er kontakt fra bakken i Syria og hjem hit, sier hun.

Ikke lenger passive ektefeller Terrorekspert Thomas Hegghammer fra Forsvarets forskningsinstitutt antar at rundt 600 til 700 europeiske muslimer, såkalte fremmedkrigere, har dratt til Syria siden det fredelige opprøret mot Bashar al-Assad startet i mars 2011 og fram til i dag. Av disse er et sted mellom 50 og 100 kvinner.

- Det vi ser nå, er mer aktive kvinner, som gjerne reiser ned på eget initiativ, alene, og som gifter seg der nede. De uttaler seg mye tydeligere om at de vil være med i kampen, sier Hegghammer til NRK.

Han viser til andre konflikter, der kvinnene har vært mer i bakgrunnen.

- De som reiste med sine jihadistiske ektemenn til Wasiristan i Pakistan, for eksempel, var mer passive. Man hørte ikke så mye fra dem, så det er nok en endring vi ser nå.

Transport og matlaging NRK har vært i kontakt med både britisk og tysk etterretningstjeneste. Også her opplever de en økende andel kvinnelige aktivister. En talsperson for den tyske sikkerhetstjeneste sier til NRK at ti tyske kvinner har reist med sine ektemenn til Syria.

- Nå er det sånn at de fleste kvinner som reiser ned ikke har kampfunksjoner. De har støttefunksjoner. Det vil si at de kanskje hjelper til med transport, eller matlaging og andre typer ting som skjer bak i leiren og ikke fremme ved fronten, sier Thomas Hegghammer til NRK.