Opp mot 20 000 lynnedslag i natt - uværet herjer videre

Uværet vil fortsette et par timer til før det kommer seg over svenskegrensa.

KJØRER I VANN: Flere biler kjører i høyt vann hvor det har blitt oversvømmelse på grunn av regnværet. V Vis mer

Det var nok mange som våknet til bråk og lysglimt fra uværet i dag tidlig. Natt til torsdag var det registrert over 18 000 lyn over Østlandet, og det skal herje et par timer til før det beveger seg over svenskegrensa.

- Selve tordenværet er på vei mot Sverige. Det ligger ganske hissig over Østfold, i tillegg til litt i hele Oslo og Akershus, men mest på de østlige delene. Nord for Lillehammer er det også noen nedslag, men de er vesentlig mindre, sier meteorolog Anne Beate Skattør til Dagbladet rundt klokka 07.30.

Hun sier at tordenværet kan vare et par timer til. Det kan også flytte seg litt nord for der det er nå, samtidig som det går østover.

- Det vil også være et påfyll av byger utover dagen, men den kraftige tordenaktiviteten vil gå ut av Norge, sier Skattør.

LYN: Dette bildet fra Meteorologisk institutt viser over 17 000 lynnedslag de siste seks timene. Skjermdumpen er tatt litt før klokka 07.30. Foto: Meteorologisk institutt
LYN: Dette bildet fra Meteorologisk institutt viser over 17 000 lynnedslag de siste seks timene. Skjermdumpen er tatt litt før klokka 07.30. Foto: Meteorologisk institutt Vis mer

Opp mot 20 000 lyn

I morgentimene torsdag var tett mellom lynglimtene. Opp mot 4000 tusen lyn i timen ble registret ifølge Meteorologisk institutts side over målte lyn.

- Det har vært veldig mye. I Østafjells, med Sørlandet og Telemark, har det vært oppimot 20 000 lynnedslag i løpet av hele natta. Det vil nok være over 20 000 før det er forbi, sier Skattør.

- Det har også vært en del intens nedbør, og jeg har sett verdier på 30 millimeter på en time. Men det er ganske store forskjeller. Det kan også være at vi ikke fanger opp det mest intensive.

Regnet fortsetter

Regnet vil fortsette utover dagen, men det vil variere i intensitet.

- Det er fremdeles byger som skal passere i løpet av formiddagen og ettermiddagen, så vil det etter hvert bli lettere vær. Det kan være at det komme en liten rest også i kveld.

Det blir derimot bedre vær for Sør-Norge på fredag:

- Det ser slettes ikke så verst ut. Det kan nok komme litt nedbør, men det er ikke snakk om store mengdene. Det vil for det fleste være skyet.

Det blir også kaldere om natta, i motsetning til den varme og fuktige natta vi har hatt.

- Neste natt går temperaturen ned mot litt over ti grader, kanskje litt under også.

VANN: Store vannmengder har ført til oversvømmelse i undergangene på Oslo Sentralstasjon. Foto: Gunnhild Hokholt Bjerve / NTB scanpix
VANN: Store vannmengder har ført til oversvømmelse i undergangene på Oslo Sentralstasjon. Foto: Gunnhild Hokholt Bjerve / NTB scanpix Vis mer

Stans på T-bane og togtrøbbel

Det er store problemer i togtrafikken, som følge tordenværet i natt.

Blant annet er Gardermobanen er stengt mellom Langeland og Gardermoen på grunn av signalfeil. Det fører blant annet til at Flytogets avganger innstilles. Flytoget melder at det blir taxi for tog. Det er også signalfeil på strekningen Hauerseter - Dal og Tangen - Stange.

Svinsås sier de naturlig nok har mange folk ute for å rette opp feilene, men han har ingen prognoser på hvor lang tid det kan ta å rette opp feilene.

Togproblemene har ført til en buss- og taxi-kø på over 50 meter i striregnet utenfor Oslo sentralstasjon, ifølge TV 2.

På grunn av et lynnedslag klokka 08.35 var det også full stans på T-banen i Oslo torsdag morgen.

FULLS STANS: På grunn av strømproblemer er det for øyeblikket full stans på alle T-banens linjer, skriver Ruter på sin hjemmeside. Vis mer

- Vi må bare beklage det og oppfordre reisende til å benytte seg av alternative reiseveier og beregne god tid, sa Cathrine Nyhren, pressevakt ved Ruter, klokka 08.50.

Jan Rustad ved Sporveien fortalte til Dagbladet at stansen skyldes et lynnedslag hos Hafslund klokka 08.35.

- Alle togene ble da dirigert fremt til første stasjon og der står de til dette er oppklart. Nå er elektro ute og driver feilsøking. Dette vil ta så kort tid som vi får det til, men det er umulig å si hvor lang tid det vil ta.

Klokka 09.15 forteller Nyhren at T-banetrafikken er i gang igjen. Reisende må påregne forsinkelser.

Små forsinkelser

Trafikken ved Oslo Lufthavn har derimot ikke blitt særlig påvirket av været.

- Det er snakk om noen få minutters forsinkelser. Når det verste lyn- og tordenværet ligger over flyplassen da blir det forsinkelser, sier Joachim Andersen, kommunikasjonssjef ved flyplassen, til Dagbladet litt over klokka 8.

Han forteller at uværet har passert flyplassen og at trafikken vil normalisere seg i løpet av kort tid.

- Men vi har registrert at det er problemer med togtrafikken som gjør at folk har hatt vanskeligere for å komme seg til OSL.

- Ikke stå under trær

Roy Kristoffersen ved Oslo brannvesen forteller at de har fått en del henvendelser i forbindelse med lynnedslagene.

- Ja, vi har en del automatiske varslingsanlegg som blir utløst. Det er vell det som stort sett påvirkes av uværet.

I slikt vær anbefaler han å holde sluk åpne og flytte kostbare ting opp fra gulvet i kjelleren om det er fare for store nedbørsmengder lokalt.

- Ta ut støpsler fra stikkontakter og unngå store, åpne plasser. Ikke stå under trær, sier Kristoffersen videre.

Hus evakuert og stengte veier

Samtidig har store vannmengder preget Vestlandet natt til torsdag. Veiene mellom Bergen og Voss er stengt. Dette gjelder blant annet E16 ved Bolstad, hvor flere biler er innesperret mellom to store ras. Rasene har gått om lag 2 kilometer fra hverandre.

- Noe trafikk ble sperret mellom rasene, og snart skal trafikken loses ut i retning mot Bergen, sier trafikkoperatør i Statens vegvesen John Andreas Omdal til NRK. Veien blir stengt på ubestemt tid.

Klokka 2.40 meldte brannvesenet i Hordaland om at et hus i Kvam var evakuert som følge av store mengder vann som kom drivende gjennom veibanen og bebyggelsen.

- Beboerne evakuerte seg selv da det begynte å renne vann gjennom huset. Brannvesenet er på stedet og bistår, sier operasjonsleder Dag Olav Sætre i Vest politidistrikt.

I Hordaland har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) satt farevarselet for jord- og flomskred til oransje nivå, det nest høyeste, mens de har sendt gult farevarsel for Sogn og Fjordane og de nordligste delene av Rogaland.

- Dramatisk utvikling

De siste åtte årene er det betalt ut over 10 milliarder kroner for skader etter styrtregn, viser tall fra forsikringsselskapet If. Antallet slike forsikringsskader har økt med hele 800 prosent i perioden fra 1990-2000 til 2010-2018, i årlig gjennomsnitt.

Analysen fra If viser at antall skader etter vanninntrengning i bygg utenfra, som i all hovedsak er skader etter styrtregn, øker enda mer enn vi har sett tidligere. I tillegg kommer en kraftig økning i antall og kostnader for andre naturskader.

- Det er en dramatisk utvikling vi nå ser. Dette betyr blant annet at norske kommuner i langt større grad må ta ansvar for å sikre innbyggere og virksomheter mot ekstremvær. Det blir høyst sannsynlig enda mer av dette i tiden fremover, sier konserndirektør Ivar Martinsen i forsikringsselskapet If i en pressemelding.