Opp mot 20 cm snø

Farevarsel i Sør-Norge.

FAREVARSEL: Opp mot 20 centimeter snø kan falle i flere fjellområder. I Rugeldalen ved Røros er det snø mandag morgen. Foto: Statens vegvesen
FAREVARSEL: Opp mot 20 centimeter snø kan falle i flere fjellområder. I Rugeldalen ved Røros er det snø mandag morgen. Foto: Statens vegvesen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag og tirsdag kommer sesongens første snøfall flere steder i Sør-Norge, og Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel på gult nivå.

Det kan komme opp mot 20 centimeter snø i flere høytliggende områder, som fjellområdene på Vestlandet og indre deler av Telemark.

- Jo lenger opp i terrenget man kommer, jo mer sikkert er det å få minusgrader og nedbør, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød til Dagbladet.

Minusgrader framover

På Røros i Trøndelag startet det å snø allerede lørdag kveld, og mandag morgen var det fortsatt hvitt flere steder.

- Det ser ut som temperaturen holder seg på minussiden gjennom de neste dagene, sier Granerød.

På dagtid fra og med torsdag er det imidlertid meldt plussgrader i høyden i Trøndelag og andre steder.

- Utover uka er det mildvær igjen, og da vil steder som Geilo og de høytliggende områdene der det er bygder, få plussgrader, sier meteorologen.

HØYT: Fjellet mellom Røldal og Sauda har fortsatt godt med snø. Her fra 12. mai. Foto: Alf J. Årtun Vis mer

Trafikale vanskeligheter

Områdene rundt Oslofjorden vil trolig få nedbør i form av sludd, før det går over til regn.

På høytliggende områder som Holmenkollen i Oslo, kan det imidlertid komme snø, og det kan være trafikale vanskeligheter oppe i høyden på Østlandet.

- Når man kjører fra Oslo til Drammen, hvor det er 150-200 høydemeter, kan det bli sludd i løpet av natta, opplyser han videre.

Det kan også bli glatt på veiene, men i løpet av tirsdagen vil temperaturen gå over på plussiden.

Glatte veibaner

Søndag var det også flere ulykker relatert til glatte veibaner i Møre og Romsdal.

På bakgrunn av hendelsene i Møre og Romsdal kom politiet med følgende oppfordring på søndag:

- Nå må folk tenke seg om før de setter seg i bilen og kjører. Snøen begynner å krype nedover. Det så jeg selv da jeg dro på jobb, at det var enkelte steder det lå litt snø i veibanen, sa operasjonsleder Fylling til Dagbladet.

RUSSLAND: En lastebil har problemer med lasteplanet, noe som fører til større problemer når han skal kjøre på motorveien. Reporter: Jeanette N. Vik Vis mer

Værvinner

Nord-Norge er imidlertid værvinneren denne uka, opplyser vakthavende meteorolog Charalampos Sarchosidis. Selv om det er kaldt, er det likevel sol og lite nedbør.

Mot slutten av uka kan det likevel komme snø, hovedsakelig i Troms og Finnmark.

- I Indre Troms vil det nok bli liggende en stund. I ytre strøk, som for eksempel Tromsø, vil det smelte på dagen. Det kan bli glatt ved at det smelter på dagen og bli minusgrader på natta, sier Sarchosidis til Dagbladet.

Snøen som faller vil stort sett bli liggende.

- Men det er ikke store mengder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer