Travel natt for politiet:

Opp mot tusen festet i park

I fint vårvær samlet opp mot tusen personer seg i Nygårdsparken i Bergen sentrum. Dette førte til en travel natt for politiet og et enormt opprydningsarbeid dagen derpå.

FESTSTØY: Politiet anslo at det var opp mot 1000 personer samlet i Nygårdsparken i Bergen natt til søndag 2. mai. Vis mer
Publisert

Det har vært nok en natt med festbråk flere steder i landet. Søndag morgen anslår politiet at det var opp mot 1000 personer samlet i Nygårdsparken i Bergen natt til søndag.

Det forteller operasjonsleder Eivind Hellesund til Bergens Tidende.

Han sier politiet ser en tydelig trend, og mener det henger sammen med forbudet mot å ha mer enn to gjester i private hjem.

Ifølge Bergensavisen tok ryddearbeidet i parken flere timer søndag morgen. Bilder viser mye søppel strødd rundt i parken.

- Tisset i hager

Operasjonsleder Terje Magnussen sier til Dagbladet at det er vanskelig å anslå akkurat hvor mange personer som var til stede i parken.

- Det var veldig mye ungdommer. I ettiden ble ni musikkanlegg stengt ned. Mange hadde gått rundt og tisset i hager, og det var mye støy.

Men det er ingen som er anmeldt for noen forhold. Det går også på kapasitet, sier Magnussen.

DAGEN DERPÅ: Enorme mengder søppel ligger igjen etter nattens festligheter i Nygårdsparken i Bergen. Foto: Løvaas Maskin as / Bymiljøetaten
DAGEN DERPÅ: Enorme mengder søppel ligger igjen etter nattens festligheter i Nygårdsparken i Bergen. Foto: Løvaas Maskin as / Bymiljøetaten Vis mer

- Når det er opp mot 1000 personer så har ikke politiet kapasitet til å rekke over alt. Vi må ta det vi tenker er verst, for andre må også få hjelp. Jeg tenker det er veldig synd. Jeg har forståelse for at folk vil være ute og nyte finværet, men vi er midt i en pandemi, og vi må ta hensyn. Vi må stå i det litt til, oppfordrer han.

Også flere andre steder i byen var det større ansamlinger. Blant annet i Skjoldabukten sør i Bergen.

- Her var det mange russ, unge voksne og mindreårige. Det var mye beruselse. Det er det som går igjen.

Totalt ble det loggført 29 oppdrag om forstyrrelse av nattero, forteller operasjonslederen.

- Vi har hatt mange meldinger, men heldigvis ikke så alvorlige.

AMSTERDAM: 1300 ivrige konsertentusiaster samlet seg for første gang siden coronavirusets utbrudd. Reporter: Agusta Magnusdottir. Video: KameraOne. Vis mer

- Voldsomme inntrykk

Nattens fest har etterlatt et enormt opprydningsarbeid for Bergen kommune.

- Jeg har aldri vært borti noe lignende, sier seksjonsleder for veidrift Arild Gundersen i Bymiljøetaten til Bergens Tidende.

Overfor Dagbladet utdyper han:

INNTRYKK: All søpla som har blitt forlatt i parken gjør inntrykk, sier seksjonsleder for veidrift Arild Gundersen i Bymiljøetaten. Foto: Løvaas Maskin as / Bymiljøetaten
INNTRYKK: All søpla som har blitt forlatt i parken gjør inntrykk, sier seksjonsleder for veidrift Arild Gundersen i Bymiljøetaten. Foto: Løvaas Maskin as / Bymiljøetaten Vis mer

- I Bergen er det vel nå ti grader på dagtid og to grader på kvelden. Når du ser hvordan unge folk samles på offentlige steder i den temperaturen på denne årstida, er det noe rimelig nytt. Jeg tror ikke det ville skjedd i normale tider.

- Det gjør noen voldsomme inntrykk, sier han om all søpla som forlates i parken.

Ved 09-tiden forteller han at ryddearbeidet pågår ennå. Det startet rundt klokka 05 søndag morgen.

- Dette er en varslet hendelse, så det er bemannet opp. Men det er store arealer. Det går ikke an å kjøre kostemaskin på gressplen.

Han forteller at det har vært noen klager på festen, men at det virket som folk «har litt forståelse for at det blir som det blir».

CORONA-EKSPERIMENT: Her tester Barcelona viruset på en litt utradisjonell måte lørdag 27. mars. Video: Catalunya Informacio / Twitter. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV. Vis mer

- Frustrasjonen er at det ikke blir ryddet i etterkant. De fleste er innforstått med at dette er en spesiell situasjon, og hadde samfunnet vært normalt ville ikke parkene blitt brukt sånn.

- Det er positivt at parken blir brukt. Men man sitter igjen med søppelet, ikke det positive at parkene blir brukt.

Fester landet rundt

Mange var også samlet i hovedstaden lørdag kveld. Blant annet på Huk på Bygdøy i Oslo hvor det er anslått at et hundretall ungdommer var samlet, skriver NTB.

- Vi er der med politibåt og to politibiler, og vil fortsette å være på stedet gjennom kvelden, sa oppdragsleder Martin Martinsen i Oslo politidistrikt til VG.

Oppdragslederen forteller at rundt 150 personer skal ha løpt fra stedet da politiet kom. Ifølge Aftenposten satte politiet en stund opp sperringer på veien ut til Bygdøy.

FESTING: Til tross for strenge coronatiltak, fant Oslo-folk veien til parkene i byen for å feste. Politiet uttrykker bekymring for manglende smittevern. Video: Privat / Marie Røssland Vis mer

Også flere andre steder i landet er det meldt om festbråk. I Ås har politiet i Øst fått flere meldinger på ansamling av russ og andre ungdommer.

I Byremo i Lyngdal samlet det seg lørdag kveld 250–300 ungdommer i forbindelse med et rånetreff.

- Hvis mange glemmer smittevernreglene kan vi få nye smitteutbrudd knyttet til festing. Det er selvsagt bedre å samles utendørs enn innendørs, men det er ikke uten smitterisiko hvis man glemmer meteren og er sammen med mange mennesker, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer