Opp, ned og opp igjen

Børsene i Europa har ligget i negativt territorium mesteparten av onsdagen, men utsikter til positiv åpning i USA sender børsene opp igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle spådommer om at de europeiske aksjemarkedene gradvis vil løsrive seg fra USA gjøres stadig til skamme.

Fra onsdag morgen falt de europeiske børser på nye negative signaler etter børsstengning i USA.

Teknologiaksjene i Europa er også negativt påvirket av nedgradering av Nokia-anbefaling fra den amerikanske investeringsbanken Lehman Brothers. Samtidig har det i hele dag gått rykter om et resultatvarsel nettopp fra den finske mobilgiganten.

En halvtime før børsene åpner i USA peker futures-handelen i retning av en positiv åpning for både Dow Jones-indeksen og den teknologitunge Nasdaq-indeksen, og de europeiske børsene er snart tilbaket til start.

Og Oslo Børs dilter etter.

Teknologiaksjene startet kraftig ned onsdag morgen og var på det meste ned 2,7 prosent fra tirsdag. IT-indeksen har i løpet av dagen krøpet sakte og sikkert oppover i takt med oppgang i for futures-indeksen for Nasdaq i USA og ligger klokken 15.15 så å si uendret.

Vi er for tiden vitne til et marked som ikke klarer å bestemme seg for hva det skal tro på: Er det fortsatt riktig å fokusere på resultatvarslene eller er det på tide å løfte blikket og se mot kommende kvartaler?

TeleComputing stiger etter at selskapet er tildelt to nye ASP-kontrakter i Norge, mens Tandberg etter en lei start onsdag, igjen er på vei opp. TeleComputing er opp 3,8 prosent til 46,20 kroner. Tandberg-kursen stiger med 2,1 prosent til 96 kroner. Dermed har Tandberg steget med hele 22 prosent så langt denne uken.

Nera var også i negativt territorium fra morgenen av, men kursen har snudd opp i løpet av dagen. Meglerhuset Fondsfinans har oppgradert Nera til en ren kjøpskandidat.

Nera er opp 0,5 prosent til 41,90 kroner.

Søndenfjeldske kan vise til en hyggelig kursoppgang onsdag. Kursen er opp 1,6 prosent til 37,80 kroner etter at selskapet meldte om kontrakt med danske Maersk onsdag morgen.

Også Stolt Offshore kan vise til oppgang etter at selskapets generalforsamling i går vedtok å slå sammen aksjeklassene i selskapet. Stolt Offshore er opp 1,6 prosent til 131 kroner. Til sammen er det omsatt subsea-aksjer for nærmere 60 millioner kroner.

Subsea-selskapene hadde forøvrig en god dag på USA i går og dette bidrar også til det gode sentimentet rundt denne type aksjer på Oslo Børs onsdag.

Situasjonen ved Friede Goldman-verftet i USA er fortsatt uavklart og Ocean Rig-kursen er under press. Kursen er en time før stengning ned 2,2 prosent til 45 kroner. Hydralift, som er største aksjonær i Ocean Rig, faller med 1 prosent til 75,50 kroner

Forøvrig ligger både Fjord Seafood og Smedvig høyt oppe på taperlisten. Oppdrettsaksjen Fjord Seafood faller med 4 prosent til 40,60 kroner. Orkla Enskilda snudde til en salgsanbefaling mandag ettermiddag, mens First Securities følger opp i dag etter en kjøpsanbefaling for to dager siden.

Smedvig faller 3 prosent onsdag til 96 kroner, og kursen har falt med over 7 prosent hittil denne uken. Christiania Markets mener dette kan være en god kjøpsmulighet.

Tre kvarter før børsslutt er totalindeksen ned 0,42 prosent til omlag 1.396 poeng. I takt med stadig bedring i futures-indeksene i USA er tendensen positiv, og det er ikke utenkelig at totalindeksen ender mer eller mindre uendret fra tirsdagen sluttnotering.

På hovedlisten er det omsatt aksjer for over 1,6 milliarder kroner.