Opp til 35 000 slanger lever ulovlig i Norge

Mange av dem kan bli store nok til å ta livet av mennesker.

FUNNET PÅ STRANDA: Denne slangen, en pytonslange på halvannen meter ble funnet i Larvik søndag. Foto: May Brit Brudvik / Vestfold assistanse
FUNNET PÅ STRANDA: Denne slangen, en pytonslange på halvannen meter ble funnet i Larvik søndag. Foto: May Brit Brudvik / Vestfold assistanseVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Norge er det i utgangspunktet forbudt å holde reptiler (slanger og øgler). Likevel regner man med at det er rundt 100.000 reptiler i privat eie i Norge - de aller fleste av dem ulovlige.

Ifølge Norsk institutt for naturforskning er det rundt 35.000 slanger rundt om i norske hjem.

Norge og Island er de eneste landene i Europa som har et totalforbud mot reptilhold. I februar foreslo mattilsynet at et 20-talls spesielt utvalgte reptiler og amfibier skulle tillates som hobbydyr. Blant disse var flere slangearter, blant dem kongeboa, regnbueboa og pytonslanger.

Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum satte imidlertid foten ned for forslaget. Reptilhold er med det fortsatt ulovlig her til lands.

KONGEPYTON Ifølge Norsk institutt for naturforskning finnes det 10.000 av disse i Norge. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
KONGEPYTON Ifølge Norsk institutt for naturforskning finnes det 10.000 av disse i Norge. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Som forarbeid til lovforslaget utarbeidet Norsk institutt for naturforskning (NINA) en rapport. Der beregnet de blant annet antall slanger i Norge, basert på informasjon fra informanter.

Fire meter Ifølge disse anslagene er det i Norge:

10000 kongepyton. Disse er forholdsvis små, og blir sjelden over to meter lange. De er lite agressive, og biter sjelden. De regnes som ufarlige for mennesker.
6000 kongeboa. Disse kan bli opp til fire meter lange, og blir gjerne særlig store i fangenskap. De er relativt tunge og er svært sterke. Det finnes eksempler på at de har drept mennesker. 
5000 teppepyton - blir sjelden over to meter lange. 
1000 grønn trepyton - slanke slanger, som sjelden veier mer enn et par kilo. Kan bli opptil to meter lange.
500 hagetreboa - blir opp til to meter lange. De regnes som svært agressive.
500 regnbueboa - blir opp til 2,4 meter.

Ifølge formann i Norsk Herpetologisk Forening, Stein Ivar Ramberg, finnes det også kanskje opp mot 1000 tigerpyton i Norge.

Tigerpyton kan bli svært store, og fører fra tid til annen til skader og dødsfall på folk i de landene den er lovlig. Den er ikke med på lista til NINA fordi den ikke var blant artene som ble foreslått tilltatt.

TEPPEPYTON: Ifølge NINA er det rundt 6000 slike i Norge. Denne bor i Oslo reptilpark. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TEPPEPYTON: Ifølge NINA er det rundt 6000 slike i Norge. Denne bor i Oslo reptilpark. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

I tillegg er det ifølge Ramberg sannsynligvis også folk som holder eksotiske giftslanger i Norge.

- Men ingen i det seriøse reptilmiljøet vil ha noe med giftslanger å gjøre. Vi ønsker heller ikke en legalisering av disse, sier Ramberg.

Kvalte to barn Natt til mandag ble de to brødrene Noah (5) og Connor (7) Barthe kvalt til døde av en pytonslange i Campbelton i Canada.

Den fire meter lange slangen, av typen afrikansk klippepyton, hadde tatt seg inn i soverommet deres via et ventilasjonsanlegg, etter å ha rømt fra en dyrebutikk som holdt til i etasjen under.

At slanger som holdes som kjæledyr dreper mennesker, er svært uvanlig. I USA er 17 personer drept av kvelerslanger i USA siden 1978, ifølge en oversikt utarbeidet av Humane Society.

GRØNN TREPYTON: Rundt 1000 av disse finnes i Norge, ifølge NINA. Foto: Wikimedia Commons
GRØNN TREPYTON: Rundt 1000 av disse finnes i Norge, ifølge NINA. Foto: Wikimedia Commons Vis mer

Til sammenligning blir mellom 30 og 35 mennesker drept av hunder i USA hvert år.

I USA, er det flere eksempler på at voksne personer er blitt kvalt til døde av slanger så små som 3 meter.

I 2010 ble en 34 år gammel mann kvalt til døde av sin boa constrictor i Nebraska. Slangen var under tre meter lang, og veide 12 kilo.

Kvelerslange på stranda Også i Norge dukker slanger opp på steder de ikke er velkomne. 

Søndag fikk politiet melding om at det var funnet en pytonslange ved Numedalslågen i Larvik.

TIGERPYTON: Denne ble ikke foreslått tillatt. Likevel skal det finnes rundt 1000 av dem i Norge. Foto: Wikimedia commons
TIGERPYTON: Denne ble ikke foreslått tillatt. Likevel skal det finnes rundt 1000 av dem i Norge. Foto: Wikimedia commons Vis mer

- Det var en pytonslange på godt over halvannen meter. Den var rolig da vi kom, men ble agressiv etterhvert, sier May Brit Brudvik fra Vestfold assistanse. Hun fikk jobben med å hente slangen.

- Det hender ikke så ofte, men vi har hatt med flere slanger inn på stasjonen mens jeg har jobbet her, sier hun.

Slangene som ikke er del av norsk fauna blir rutinemessig overlatt til Mattilsynet. Som oftest ender det med avlivning.

- En bløff Formann i Norsk Herpetologisk Forening, Stein Ivar Ramberg, er selv slangeeier, med dispensasjon. Han mener det er på høy tid at det blir lov å ha enkelte slanger og andre reptiler som husdyr i Norge.

- Totalforbudet fungerer jo ikke. Dette er vanlig i våre naboland, og er helt forsvarlig. Landbruksdepartementet avslo det nye lovforslaget, og begrunnet det med sikkerheten for de som eier dyrene. Men det er en bløff som spiller på lag med folks forutinntatthet og frykt. Statistisk er hunder et farligere dyr, sier Ramberg.

KONGEBOA Formann i Norsk Herpetologisk Forening,  Stein Ivar Ramberg, med sin kongeboa Anne Slange. Ifølge NINA finnes det rundt 6000 slike i Norge. Foto: Ragnhild Avdem Fretland / Dagbladet
KONGEBOA Formann i Norsk Herpetologisk Forening, Stein Ivar Ramberg, med sin kongeboa Anne Slange. Ifølge NINA finnes det rundt 6000 slike i Norge. Foto: Ragnhild Avdem Fretland / Dagbladet Vis mer

- Men en fire meter lang kongeboa er vel et farlig dyr?

- Jeg har selv hatt kongeboaer opp under tre meter. Tommelfingerregelen er at de er omtrent dobbelt så sterke per kilo som en person. Den største av mine veide 17 kilo, og ville da være like sterk som en person som veier 34 kilo, sier Ramberg.

- Det er når de skal spise at de biter seg fast og kveler. De vil aldri i forsvar forsøke å kvele et menneske, eller forsøke å spise et menneske, sier Ramberg.

HAGETREBOA: Rundt 500 av disse finnes i Norge. Foto: Wikimedia commons
HAGETREBOA: Rundt 500 av disse finnes i Norge. Foto: Wikimedia commons Vis mer
REGNBUEBOA: Rundt 500 i Norge. Foto: Wikimedia commons
REGNBUEBOA: Rundt 500 i Norge. Foto: Wikimedia commons Vis mer