Opp til 9000 kan miste jobben i år

Krisen i Europa får skylden.

HARDE TIDER: Kontorinngangen til NAV i Mariebos gate i  Oslo. Hvis prognosene er riktig, kan flere tusen arbeidstakere miste jobben. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET.
HARDE TIDER: Kontorinngangen til NAV i Mariebos gate i Oslo. Hvis prognosene er riktig, kan flere tusen arbeidstakere miste jobben. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norge vil også merke krisen i Europa. Spesielt industrien som driver med eksport til utlandet vil merke det på kroppen.

- Opp til 9000 kan miste jobben innen årsskifte i følge våre prognoser. Dette vil hardest ramme eksportindustrien i Norge, sier seniorrådgiver i NAV, Johannes Sørbø, til Dagbladet.

Etterspørselen etter norske varer forventes å synke dette året i forhold til i fjor.

- Også den sterke norske krona har en negativ effekt på arbeidsledigheten. Det blir en slags dobbel effekt ved at etterspørselen i Europa er mindre, samtidig som det blir dyrere å handle norske varer, sier han.

- Opplever det verste nå
Sørbø mener det er lite å gjøre med situasjonen.

- Det er lite norske myndigheter kan gjøre noe med. Alt kommer an på hvordan situasjonen i Europa utvikler seg, men vi tror vi er inne i den verste perioden nå. Forhåpentligvis vil det bli lysere i 2013. Det vil ikke bli gode tider, men litt bedre, sier han.

Selv med noe økende ledighet, blir det likevel flere mennesker i jobb i Norge de neste to årene.

— Vi anslår at det vil bli om lag 80 000 flere i jobb ved utgangen av neste år enn det var ved utgangen av 2011. Mange av de nye jobbene vil komme innen helse, pleie og omsorg, bygg og anlegg og den delen av industrien som leverer varer og tjenester til oljesektoren, sier arbeids- og velferdsdirektør i NAV, Joakim Lystad.

Høy arbeidsinnvandring
Årsaken til at ledigheten øker noe selv om sysselsettingen øker, er befolkningsøkningen.

NAV venter at det fortsatt vil komme mange polakker, litauere og svensker til Norge. Siden arbeidsledigheten i Sør-Europa er svært høy, er det grunn til å tro at innvandringen fra landene i Sør-Europa vil øke.

Den høye arbeidsinnvandringen fører også til stor befolkningsvekst

— Da blir det flere mennesker til å fylle de ledige jobbene. Det er viktig å huske at det i flere bransjer er mangel på arbeidskraft og uten arbeidsinnvandring ville ikke arbeidsmarkedet fungert like godt. Arbeidsinnvandrerne bidrar til å løse flaskehalser på arbeidsmarkedet, og som følge av det skapes det også nye jobber, sier Lystad.