- SÅ LENGE VI FORTSETTER: ... vil den globale oppvarmingen fortsette, sier CICERO-forsker Bjørn Halvard Samset. Foto: CICERO / Monica Bjermeland / AFP / JORGE GUERRERO / NTB Scanpix
- SÅ LENGE VI FORTSETTER: ... vil den globale oppvarmingen fortsette, sier CICERO-forsker Bjørn Halvard Samset. Foto: CICERO / Monica Bjermeland / AFP / JORGE GUERRERO / NTB ScanpixVis mer

Opp til full styrke: Den globale oppvarmingen fortsetter uten stopp

- Ingen ende i sikte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med jevne mellomrom har den globale oppvarmingen av jordkloden vår stoppet opp i små pauser. Nå ser det ut som den tid er forbi — at den globale oppvarmingen vil fortsette uten stopp.

Det skriver britiske meteorologinstituttet Met Office i en ny rapport, gjengir Reuters.

— Fortsetter så lenge vi fortsetter De tar utgangspunkt i endringene i de store havområdene, deriblant Stillehavet og Atlanterhavet. Mens Atlanterhavet har vært nokså varmt i en 20-års periode, peker pilene på gradestokken nå nedover. Samtidig ser Stillehavet — som lenge har vært i en kjølig fase — til å snu og bli varmere.

— Havene går hver sin vei, men det er Stillehavet som bestemmer. Verdens gjennomsnittstemperatur går opp — og 2015 og 2016 vil bli blant de aller varmeste åra noen gang, sier seniorforsker Bjørn Halvard Samset i CICERO.

FLOM I BANGLADESH: Byen Chittagong i Bangladesh, 2. september i år: Et bilde på hvordan det oftere og oftere vil se ut flere steder i verden. Foto: Jashim Salam / NTB Scanpix
FLOM I BANGLADESH: Byen Chittagong i Bangladesh, 2. september i år: Et bilde på hvordan det oftere og oftere vil se ut flere steder i verden. Foto: Jashim Salam / NTB Scanpix Vis mer

En av hovedforskerne bak rapporten, Adam Scaife, forklarte søndag at det «ikke bare er menneskets feil» at hav — og værtendensene nå snur. Men trolig har mennesket en stor del av skylda.

Trolig vil det ta mange år — kanskje opp mot 20 — før vi igjen vil kunne se at den globale oppvarmingen stopper med jevne mellomrom, mener Samset i CICERO.

— Global oppvarming fortsetter så lenge vi fortsetter å slippe ut Co2 og andre brennende fossile brensler som metan. Alt vi bruker av bensin, kull, olje og gass er karbon vi tar opp av bakken, brenner og slipper det ut — og med det øker vi jordas temperatur,

El Niño Han forklarer at Co2-utslippene øker hvert eneste år.

— Inntil videre er det ingen ende i sikte, vi vil se en gradvis økning fordi vi slipper ut mer og mer, og så utflating og så økning og så utflating og så økning.

Forskerne bak Met Office-rapporten skriver at værfenomenet El Niño, som er sagt at vil prege nyhetsbildet i mange måneder når det først slår til i år, har mye å si for utviklingen. El Niño fører oss blant annet inn i ei tid med der jorda bare blir varmere, og kan gi uvær, flom og tørke flere steder i verden. 

SENIORFORSKER: Bjørn Halvard Samset ved CICERO. Foto: CICERO / Monica Bjermeland
SENIORFORSKER: Bjørn Halvard Samset ved CICERO. Foto: CICERO / Monica Bjermeland Vis mer

— Nå har vi egentlig vært heldige i 15—20 år der overflatetemperaturen har vært varm og ikke endret seg så mye. Effekten vil bli raskere merkbar. Vi ser stadig sterkere hetebølger, mer ekstremregn. Vi kan ikke si at de er på grunn av global oppvarming, men vi ser at de er raskere og sterkere — og vi ser at vi vil ser mer av det.

De siste fire åra har det blant annet vært ekstremtørke i California. Innsjøer tørker inn, snøen dukker ikke lenger opp om vinteren og folk står på ski og snowboard i knusktørre bakker.

Vil merke det her hjemme I fjor flyktet flere mennesker fra naturkatastrofer enn fra krig og konflikt. 19,3 millioner mennesker ble drevet på flukt.

KULL: Secunda i Sør-Afrika, en av verdens største kullkraftverk, i slutten av august i år. Foto: AFP PHOTO / MUJAHID SAFODIEN / NTB Scanpix
KULL: Secunda i Sør-Afrika, en av verdens største kullkraftverk, i slutten av august i år. Foto: AFP PHOTO / MUJAHID SAFODIEN / NTB Scanpix Vis mer

— Urbanisering og befolkningsvekst i utsatte områder gjør at når naturkreftene rammer, er det flere mennesker som blir berørt, og flere som er nødt til å legge på flukt, sa Alfredo Zamudio, leder for IMDC da Dagbladet skrev om saken.

Her hjemme vil vi nå kunne merke at været blir enda hardere.

— Som samfunn vil vi merke effekten av at temperaturen øker. Vi merker ikke selve temperaturøkningen, men det den bringer med seg av endringer i regn, tørke, ekstremregn, levevilkårene for fisk og liknende, sier Samset i CICERO.

Han viser til at det er grunnlaget som gjør at klimapolitikere verden over skal møtes i Paris i desember. Spørsmålet er hvor store kutt i uttakene det er mulig å få til.

Jesusbarnet, en frelser? — Vi har fotstatt håp om at vi skal klare å holde målet fra FNs klimapanel om ikke å overskride to grader mer enn vi har ligget på tidligere, men prognosene fra forskerhold ser ikke gode ut nå. Hvor vi ender er veldig avhengig av verdenssamfunnet og vi klarer å gjøre av omskiftning, sier Samset.

Værfenomenet El Niño, med sin henvisning til Jesus-barnet, er av mange sett på den som en mulig frelser for det tørkeplagede California. Men nå tyder mye på at uværet kan få konsekvenser som ingen vil be om.

LES SAKEN: Forskere advarer om «Godzilla El Niño»

LES OGSÅ: Mens verden lider av mangel, velter Norge seg i vannrikdom.

UTSLIPP: I Algeciras, 30. juni 2015. Foto: AFP PHOTO / JORGE GUERRERO / NTB Scanpix
UTSLIPP: I Algeciras, 30. juni 2015. Foto: AFP PHOTO / JORGE GUERRERO / NTB Scanpix Vis mer
Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram