- Opp til Stortinget å avgjøre Støres habilitet

Statsministeren kan be om en habilitetsvurdering av Jonas Gahr Støre, men sier han ikke vil gjøre det.

INGEN GRUNN: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier at han kunne ha bedt om en ekstern habilitetsvudering av utenriksminister Jonas Gahr Støre, men ser ingen grunn til å gjøre det. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet / Corbis
INGEN GRUNN: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier at han kunne ha bedt om en ekstern habilitetsvudering av utenriksminister Jonas Gahr Støre, men ser ingen grunn til å gjøre det. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet / CorbisVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da statsminister Jens Stoltenberg (Ap) møtte pressen etter Stortingets spørretime i dag, understreket han gang på gang at det er den enkelte statsråds ansvar å vurdere sin egen habilitet.

Utøver kontroll
Forskjellen på Støre-saken og saken som endte med tidligere statsråd Audun Lysbakkens (SV) avgang, er at utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) aldri var i tvil om sin habilitet, ifølge statsministeren.

- Men legger du ikke opp til en linje nå der enhver statsråd kan gå klar av all habilitetskritikk ved å insistere på at man er habil, og så nekte å gå til Justisdepartementets lovavdeling for en ekstern vurdering?

-  Nei. Det er en del av det politiske systemet at Stortinget utøver kontroll av regjeringens arbeid, og så har vi pressen som gransker oss døgnet rundt, det er vi glad for. Så det er mye motmakt i det politiske systemet, sa Stoltenberg, og la til:

- Og hadde det vært slik at jeg hadde informasjon som tilsa at her var det åpenbar grunn til å tvile på statsrådens habilitet, så hadde vi kunne bedt statsråden gå til Justisdepartementets lovavdeling. Det har vi ikke i denne saken, men hypotetisk kunne vi altså bedt om det.

Kontrollsak
Tirsdag åpnet Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité egen sak på Støre-millionene.  Stoltenberg er klar på at det nå blir opp til Stortinget å ta en avgjørelse i saken.

- Statsråden må svare overfor Stortinget, sier han.

På spørsmål om hvor berettiget han mener det er det er å stille spørsmål om Støres habilitet i Tschudi-saken, svarer han følgende:

- Det blir feil av meg å si at spørsmålet ikke er berettiget. Jeg aksepterer fullt ut at det stilles spørsmål til regjeringens vurderinger.
Men Jonas Gahr Støre har gitt et omfattende svar til Stortinget, og jeg vil være varsom med å gå inn i detaljene i det, sier Stoltenberg.

- Er det noe prinsipielt i veien for at lovavdelingen i Justisdepartementet kan ta en habilitetsvurdering i ettertid?

- Jeg tror ikke det formelt er noe i veien for det. Men de er opptatt av at de er et rådgivende organ, og ikke en domstol, sa han.

Taus om Regjeringsadvokaten
Stoltenberg ville ikke svare på Dagbladets spørsmål om Regjeringsadvokaten har gitt råd til ham eller Støre i den omstridt tildelingssaken hvor Støres venn, Felix Tschudi, er initiativtaker og har en dominerende rolle. I Lysbakken-saken ga Regjeringsadvokaten, ifølge VG, Lysbakken råd om at han nok hadde vært inhabil i Reform-saken.

- Har Regjeringsadvokaten vært inne i bildet i Støre-saken?

- Regjeringsadvokaten brukes av regjeringen i fortrolighet, og vi kommenterer aldri den kontakten. Det har aldri noen regjering gjort.

- Det vi gjorde i denne saken var at vi hadde kontakt med departementet. Det var departementet sin beslutning. Vi kommenterer ikke hva Regjeringsadvokaten gjorde i Lysbakken-saken.

- Men ser du ikke at det kunne ha vært en fordel om dere gjorde det nå?

- Jeg vil ikke svare på det, for det gjør man ikke.

KONTROLLSAK Tirsdag opprettet Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité egen sak på utenriksminister Jonas Gahr Støres (Ap) omstridte millionstøtte til stiftelsen der vennen Felix Tschudi (t.v.) er styreleder. Foto: Bente Bjercke
KONTROLLSAK Tirsdag opprettet Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité egen sak på utenriksminister Jonas Gahr Støres (Ap) omstridte millionstøtte til stiftelsen der vennen Felix Tschudi (t.v.) er styreleder. Foto: Bente Bjercke Vis mer