Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oppblåst problem

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Grensehandelen med Sverige har økt kraftig den siste tida. Nordmenn drar også til Danmark for å gjøre innkjøp. Men den trafikken har like mye preg av fritidssyssel og lystreise som lønnsom handel. Det skal godt gjøres at en utflukt til Danmark går med overskudd hvis vi holder oss innenfor dagens kvoter på innkjøpene.
  • Grensehandelen med Sverige har gått i bølger i hele etterkrigstida, men har skutt ny fart de siste åra. Årsaken er at Sverige har senket avgiftene på en del varer, slik som tobakk, alkohol og mat. Samtidig har vår valuta styrket seg betraktelig i forhold til den svenske krona, og dermed gjort våre innkjøp i nabolandet billigere. Vi skal heller ikke glemme at det generelle kostnadsnivået i Sverige er klart lavere enn hos oss, ikke minst fordi svenskene tjener mindre. Sverige er et lavkostland i Vest-Europa.
  • Fra mange hold, også politiske partier, er det kommet krav om at vi må senke våre avgifter på de såkalte lokkevarene for å utjamne prisforskjellene. Svenskehandelen er blitt et samfunnsproblem, blir det hevdet. Nå viser en fersk undersøkelse fra MMI, som ble offentliggjort her i avisa søndag, at omfanget av denne trafikken ikke er så stort som det oftest blir gitt inntrykk av. Bare ni prosent oppgir billig handel som hovedmotiv for sin reise til våre naboland. Dessuten er det ikke alkohol og tobakk, men kjøtt, som er fremste lokkevaren. Det er fort gjort å regne ut at en Sverige-tur blir dyr hvis innkjøpet begrenser seg til den lovlige kvoten på sprit og sigaretter, slik utgangspunktet må være. Smugling blir en annen sak.
  • Da står vi igjen med kjøttprisene. Men et stort politisk flertall vil ikke halvere den norske matmomsen, slik at vi får samme avgiftsnivå som svenskene. I stedet vil de bruke momsen for å presse norsk landbruk til billigere produksjon. Det er en målsetting vi deler. Men da bør de samme politikerne spille med åpne kort og fortelle hvorfor de vil beholde den høye matmomsen. I dag våger bare Fremskrittspartiet å gjøre dette.