Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oppbrakt over sykehuset

Advokatene til Oddmund Hjartåker og hans datter Kristina (4) sier de er oppbrakt over holdningen til sykehuset, som står på sitt vedtak om at de vil avslutte 4-åringens liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): I første omgang har ledelsen ved Haukeland Universitetssykehus utsatt sin beslutning om å avslutte behandlingen av Kristina til Gulating lagmannsrett har ferdigbehandlet kjæremålet.

Rettsaken starter mandag og en kjennelse vil ventelig komme i slutten av uka, eller i først i uka etter.

Saken kan bli avvist

-  Vi er blitt bedt om å sette av uke fem i februar til hovedforhandling i Bergen tingrett. Hvis de avslutter hennes liv før den tid, vil hun etter det juridiske språk ikke lenger ha rettslig interesse og en hovedforhandling vil bli avvist av retten. Dermed vil heller ikke den prinsippielle delen av denne saken bli rettslig belyst, altså spørsmålet om sykehusets vedtak kan bli behandlet ved en domstol, sier advokat Tor Lars Onarheim.

Sykehuset og Helse Bergen står på sitt vedtak om at den livsforlengende behandlingen skal avsluttes.

-  Vi er oppbrakt over at dette er nødvendig når det er snakk om så kort tid fram til uke fem. Vi har gjentatte ganger forsøkt å få sykehuset til å utsette sin beslutning. Hvis de hadde gjort det, kunne vi ha spart oss for rettsaken mandag og tirsdag i lagmannsretten om den rettslige forføyningen. Og ikke minst, vi kunne ha spart Oddmund Hjartåker for en særdeles opprivende tid, sier Onarheim.

Strid om hjerneskaden

Gulating lagmannsrett opplyser at det er lagt opp til åpne rettsforhandlinger mandag og tirsdag. Begge parter vil føre leger som vitner. I Bergen tingrett hadde ikke Hjertåkers lege anledning til å stille som vitne på grunn av deltakelse i en begravelse.

 HOVEDPERSONEN:  Mens striden raser om skjebnen til fire år gamle Kristina Hjartåker, viser det seg blant annet at en lege støtter farens påstand om at datteren fremdeles har følelser og en viljestyrt motorikk. Foto: Privat
HOVEDPERSONEN: Mens striden raser om skjebnen til fire år gamle Kristina Hjartåker, viser det seg blant annet at en lege støtter farens påstand om at datteren fremdeles har følelser og en viljestyrt motorikk. Foto: Privat Vis mer

Kristina Hjartåker har en alvorlig hjerneskade etter at hun ble begravd av jordraset som gikk i Hatlestad terrasse 14. september i fjor. Hun er undersøkt av leger med ulik medisinsk kompetanse og har gjennomgått en rekke prøver. Medisinske eksperter fra Rikshospitalet og Ullevål sykehus har også undersøkt henne.

Kristinas far har engasjert en lege som støtter hans påstand om at datteren fremdeles har følelser og at hun har viljestyrt motorikk . Denne legen har skrevet i et notat at Kristina er et barn med stort utviklingsmessig potensial.

MOTPARTER: Viseadministrerende direktør ved Haukleland universitetssykehus, Stener Kvinnsland (t.v.) og advokat Pål Magne Bakka som representerer Kristinas far, Oddmund Hjartåker.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!