Nytt teleskop på Kanariøyene

Oppdager kollisjoner av nøytronstjerner

For første gang kan astronomer lokalisere kilden til gravitasjonsbølger. - Teleskopet vil være avgjørende for forskere for å utvide vår forståelse av universet, sier astronom.

KOLLIDERER: Når enorme objekter som nøytroner eller svarte hull voldsomt kolliderer oppstår gravitasjonsbølger. 3D illustrasjon av to svarte hull som kolliderer. Illustasjonsfoto: Jurik Peter / Shutterstock / NTB
KOLLIDERER: Når enorme objekter som nøytroner eller svarte hull voldsomt kolliderer oppstår gravitasjonsbølger. 3D illustrasjon av to svarte hull som kolliderer. Illustasjonsfoto: Jurik Peter / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Det nye teleskopet på La Palma på Kanariøyene, er et samarbeidsprosjekt fra ulike observatorier og universiteter, skriver universitetet i Sheffield i en pressemelding.

Teleskopet «the Gravitational-wave Optical Transient Observer» (GOTO) vil lete etter optiske spor fra voldsomme kosmiske hendelser, som skaper krusninger eller bølger i verdensrommet.

OBSERVATORIE: GOTO-teleskopet på «Observatorio del Roque de los Muchachos» i La Palma på Kanariøyene i Spania. Foto: Science and Technology Facilities Council
OBSERVATORIE: GOTO-teleskopet på «Observatorio del Roque de los Muchachos» i La Palma på Kanariøyene i Spania. Foto: Science and Technology Facilities Council Vis mer

Gravitasjonsbølger oppstår når enorme objekter som nøytronstjerner eller svarte hull voldsomt kolliderer. Bølgene beveger seg med lysets hastighet.

SNL definerer en nøytronstjerne som et lite og kompakt objekt som i stor grad består av nøytroner, og som er ett av flere mulige sluttstadier i en stjernes liv.

Utvide forståelsen

- Dette teleskopet vil være avgjørende for forskere over hele verden, for å utvide vår forståelse av universitet, sier astronom Martin Dyer, som har jobbet med GOTO-prosjektet.

Teleskoper over hele verden følger med for å oppdage gravitasjonsbølger, men når gravitasjonsbølge-detektorer ikke klarer å finne hvor krusningene kommer fra, vet ikke teleskopene hvor de skal se.

- Om gravitasjonsbølge-observatoriene er ørene som fanger opp lyden av hendelsen, og teleskopene er øynene, klar for å se hendelsen i alle bølgelengder, så er GOTO i midten og forteller øynene hvor de skal se, sier professor Danny Steeghs, leder for GOTO-prosjektet.

Må jobbe raskt

- Når det kommer en virkelig god deteksjon, er det alle mann på dekk, sier professor Steeghs til BBC.

Gravitasjonsbølger er kortvarig, og tar ikke lang tid før det forsvinner, så det handler om å jobbe raskt, fortsetter Steeghs.

Når gravitasjonsbølger oppdages, jobber de med å lokalisere dem innen timer. De tar bilder av himmelen og fjerner stjerner, planeter og galakser som var der natta før digitalt. Enhver lysflekk som ikke var der før kan være kollasjonen av nøytronstjerner.

Forskerne på La Palma samarbeider også med andre astronomer. De tyr til større og kraftigere teleskoper fra andre deler av verden for å studere kollasjonen i større detalj, og ved forskjellige bølgelengder.

Også i Australia

GOTO-teleskopet på «Observatorio del Roque de los Muchachos» i La Palma, er en av to teleskoper som skal bistå i lokaliseringen.

I Australia på «Siding Spring Observatory» forbereder de det samme 16 teleskopsystem som på La Palma.

Med teleskoper utplassert på hver sin side av kloden vil de få et fullstendig «bilde» over himmelen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer