Det nye teleskopet på La Palma på Kanariøyene, er et samarbeidsprosjekt fra ulike observatorier og universiteter, skriver universitetet i Sheffield i en pressemelding.
Teleskopet «the Gravitational-wave Optical Transient Observer» (GOTO) vil lete etter optiske spor fra voldsomme kosmiske hendelser, som skaper krusninger eller bølger i verdensrommet.

Gravitasjonsbølger oppstår når enorme objekter som nøytronstjerner eller svarte hull voldsomt kolliderer. Bølgene beveger seg med lysets hastighet.
SNL definerer en nøytronstjerne som et lite og kompakt objekt som i stor grad består av nøytroner, og som er ett av flere mulige sluttstadier i en stjernes liv.

- Største noensinne
Utvide forståelsen
- Dette teleskopet vil være avgjørende for forskere over hele verden, for å utvide vår forståelse av universitet, sier astronom Martin Dyer, som har jobbet med GOTO-prosjektet.
Teleskoper over hele verden følger med for å oppdage gravitasjonsbølger, men når gravitasjonsbølge-detektorer ikke klarer å finne hvor krusningene kommer fra, vet ikke teleskopene hvor de skal se.

Mystiske signaler: - Kan være romvesen
- Om gravitasjonsbølge-observatoriene er ørene som fanger opp lyden av hendelsen, og teleskopene er øynene, klar for å se hendelsen i alle bølgelengder, så er GOTO i midten og forteller øynene hvor de skal se, sier professor Danny Steeghs, leder for GOTO-prosjektet.
Må jobbe raskt
- Når det kommer en virkelig god deteksjon, er det alle mann på dekk, sier professor Steeghs til BBC.
Gravitasjonsbølger er kortvarig, og tar ikke lang tid før det forsvinner, så det handler om å jobbe raskt, fortsetter Steeghs.

Mystisk romobjekt: - Skremmende
Når gravitasjonsbølger oppdages, jobber de med å lokalisere dem innen timer. De tar bilder av himmelen og fjerner stjerner, planeter og galakser som var der natta før digitalt. Enhver lysflekk som ikke var der før kan være kollasjonen av nøytronstjerner.
Forskerne på La Palma samarbeider også med andre astronomer. De tyr til større og kraftigere teleskoper fra andre deler av verden for å studere kollasjonen i større detalj, og ved forskjellige bølgelengder.
Også i Australia
GOTO-teleskopet på «Observatorio del Roque de los Muchachos» i La Palma, er en av to teleskoper som skal bistå i lokaliseringen.
I Australia på «Siding Spring Observatory» forbereder de det samme 16 teleskopsystem som på La Palma.
Med teleskoper utplassert på hver sin side av kloden vil de få et fullstendig «bilde» over himmelen.