Oppdageren Gandalf

Gandalf med sin hær til Amerika dro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HISTORIENS MENN,

ja kvinnene er litt fraværende her, må kjempe om de unges gunst i konkurranse med fiksjonens helter. Britiske BBC er i ferd med å lansere enda en av sine gedigne serier i Storbritannia. Denne heter «Battlefield Britain» og handler som navnet antyder om de store kampene utkjempet gjennom britisk historie. I den anledning har BBC fått et meningsmålingsinstitutt til å spørre folk om forskjellige begivenheter knyttet til alt fra slaget ved Hastings i 1066 til den andre verdenskrigen snaue 900 år seinere.

FOR Å STARTE

ved Hastings: en tredel av de spurte mellom 16 og 34 år hadde ikke peiling på at det var Vilhelm Erobreren fra Normandie som seiret over engelske kong Harald den andre i 1066.

Om tallet hadde vært mer oppløftende her til lands hvis spørsmålet var hvem som falt ved slaget på Stiklestad, er jo umulig å si. Det kan jo hende noen hadde svart Olav den femte og ikke Olav den hellige.

NAPOLEON

er en historisk person mange husker navnet på i hvert fall. Både Napoleon Bonaparte og Aleksander den store får nemlig æren for å ha vunnet slaget ved Hastings. En femtedel av dem mellom 16 og 24 år trodde at britene en gang i historien var blitt invadert av amerikanerne eller spanjolene. Uff, sier lærerne.

Et annet ærerikt kapittel, Battle of Britain, ble utkjempet sommer og høst 1940 av heltene i det britiske flyvåpenet, RAF. Over tretti prosent av de spurte hadde glemt dette. Mange lurte om ikke det hele skjedde under første verdenskrig - eller var det for flere hundre år siden, mente noen.

TV-HELTEN VI KJENNER

fra norske skjermer, Horatio Hornblower, blir også levnet stor ære av de unge. De mener han sto England last og brast da de nedkjempet den spanske armada i 1588. Det er kanskje ikke til å undres over, så flott den alltid velstelte kapteinen dirigerer sine menn gjennom utallige skumle utfordringer i beste sendetid. Forfatter Cecil Scott Forester, som skrev romanene tv-serien bygger på, hadde vel neppe trodd at hans helt skulle bli tilegnet slik ære.

J.R.R. TOLKIEN VILLE

nok også sperret øynene opp om han hadde levd lenge nok til å se det vanvittige hysteriet rundt «Ringenes herre», som har utviklet seg i kjølvannet av Peter Jacksons filmatisering av trilogien. Tolkien hadde riktignok en god del tilhengere før filmene kom, men i dag kjenner hvert barn til navnet «Ringenes herre».

Og det er altså seks prosent av de spurte i alderen 16- 24 år som mener at det var Gandalf som i 1492 oppdaget Amerika. Den nye verden.

ØYRIKETS LÆRERE

har uttrykt både sjokk og vantro over resultatet. Det er jo - kan hende - en sørgelig bekreftelse på at skolelæren ikke sitter så godt som de samme lærerne sikkert håpet. Men det er tydeligvis mye annet som sitter godt. Det gjelder bare å holde orden på fantasi og virkelighet.