Tsunami på Tonga:

Oppdaget 90 meter høy bølge

Nye undersøkelser viser at tsunamien som traff Tonga i januar startet som en 90 meter høy flodbølge i Stillehavet.

TSUNAMI: Vulkanutbruddet fra Hunga Tonga Hunga Ha’apai førte til at en tsunamibølge traff øystaten Tolga. Programleder: Christian Fjermeros Video: Twitter Vis mer
Publisert

I januar tidligere i år gikk vulkanen Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, som ligger midt ute i Stillehavet, i utbrudd.

Det førte til en enorm eksplosjon, men vulkanen ligger heldigvis langt unna menneskelig sivilisasjon.

Eksplosjonen er, ifølge en forskningsartikkel, den største som er målt på jorda på over 100 år, og askeskyen kunne lett observeres på satellittbilder fra verdensrommet.

Derfor var det heller ingen mennesker eller måleinstrumenter som umiddelbart oppdaget den rekordstore tsunamien som vulkanutbruddet skapte.

Størrelsen på tsunamien har derfor vært ukjent - fram til nå.

En ny studie viser at tsunamien kom opp på hele 90 meters høyde. Den er dermed ni ganger høyere enn andre flodbølger som hittil er registrert.

VULKANUTBRUDD: Bølgen som følge av vulkanutbruddet kunne tydelig ses fra atmosfæren. Foto: Handout/NASA/NOAA /AFP/NTB
VULKANUTBRUDD: Bølgen som følge av vulkanutbruddet kunne tydelig ses fra atmosfæren. Foto: Handout/NASA/NOAA /AFP/NTB Vis mer

- Gigantisk, unik begivenhet

Fram til nå er det tsunamiene som kom som følge av jordskjelvet utenfor Japan i 2011, og etter jordskjelvet i Chile i 1960, som har holdt rekordene for de største tsunamiene. Da ble bølgene målt til å være omtrent ti meter høye.

I en ny studie, som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Ocean Engineering, har forskere fra universiteter i Japan, New Zealand, Kroatia og Storbritannia beregnet høyden på bølgen etter vulkanutbruddet i Tonga.

- Dette var en gigantisk, unik begivenhet som viser at vi må investere i flere systemer som kan varsle om tsunamier, sier Mohammad Heidarzadeh, ekspert i ingeniørvitenskap ved universitetet i Bath og hovedforfatteren av forskningsartikkelen, i en pressemelding.

Ble ikke varslet

Det var en eksplosjon som førte til tsunamien, og derfor utviklet flodbølgen seg annerledes enn andre tsunamier.

Og ifølge forskerne førte vulkanutbruddet faktisk til to tsunamibølger. Den første bølgen kom som følge av selve eksplosjonen, av trykkbølgen som gikk gjennom atmosfæren.

Den andre bølgen kom først en time seinere da krateret ble fylt opp, som dermed gjorde at vulkanen ble fylt med store mengder av havvann.

Målingene viser at det var den andre bølgen som var 90 meter høy og omtrent 12 kilometer lang, da den var på sitt største.

Til tross for de massive bølgene hadde ikke systemene som skal advare mot tsunamier varslet om flodbølgen i tide, fordi de ikke er bygget til å måle tsunamier som er skapt av trykkbølger fra atmosfæren.

FLODBØLGE: En illustrasjon av hvordan bølgen oppsto. Foto: University of Bath
FLODBØLGE: En illustrasjon av hvordan bølgen oppsto. Foto: University of Bath Vis mer

- Ikke godt nok forberedt

Da flodbølgen traff Tonga, ble ødeleggelsene store. Vulkanutbruddet skjedde forholdsvis langt unna bebodde områder, og da bølgen traff Tongas hovedstad, omtrent 70 kilometer unna, hadde flodbølgen blitt betydelig mindre enn sin opprinnelige størrelse.

Likevel fikk tsunamien fatale konsekvenser.

- Tsunamien drepte på tragisk vis fem personer på Tonga og førte til store ødeleggelser, men konsekvensene kunne ha vært enda større hvis vulkanen hadde vært nærmere menneskelige samfunn, sier Heidarzadeh.

Videre opplyser han at tsunamivarslingssystemene er utdaterte, og at de ligger 30 år bak i forhold til systemene som brukes for å forutse jordskjelv.

- Vi er ikke godt nok forberedt på vulkanske tsunamier, sier forskeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer