KAN AVLYTTES: Sikkerhetseksperter har oppdaget et alvorlig sikkerhetshull som kan gi hackere tilgang til flere Iphone-modeller.  Foto: Adnan Abidi/Reuters
KAN AVLYTTES: Sikkerhetseksperter har oppdaget et alvorlig sikkerhetshull som kan gi hackere tilgang til flere Iphone-modeller.  Foto: Adnan Abidi/ReutersVis mer

Oppdaget alvorlig sikkerhetshull: Spionprogram kan overvåke og avlytte telefonen din

Apple ber alle Iphone-brukere om å oppdatere programvaren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et israelsk selskap, som spesialiserer seg på mobilspionasje, skal ha utnyttet seg av et alvorlig sikkerhetshull i iphone-telefoner til å spore mail og kontakter, lese tekstmeldinger og avlytte telefonene, melder New York Times.

Nettstedet Apple Insider skriver at det er usikkert hvor stor tilgang det israelske selskapet NSO Group har hatt til Applebrukeres informasjon. Det er heller ikke klart om sikkerhetsproblemene begrenser seg til telefoner.

Ville spore menneskerettighetsaktivist

FORSØKT HACKET: Menneskerettighetsaktivisten Ahmed Mansoor fra De forente arabiske emirater reagerte på en mistenkelig tekstmelding. Foto: Jon Gambrell/AP
FORSØKT HACKET: Menneskerettighetsaktivisten Ahmed Mansoor fra De forente arabiske emirater reagerte på en mistenkelig tekstmelding. Foto: Jon Gambrell/AP Vis mer

Sikkerhetshullet ble oppdaget av menneskerettighetsaktivisten Ahmed Mansoor i De forente arabiske emirater, som reagerte på en mistenkelig tekstmelding 10. august.

«Nye hemmeligheter om tortur av emiratarabiske borgere i fengsel», sto det i tekstmeldingen, ifølge Aftenposten.

Mansoor, som skal ha blitt utsatt for hacking flere ganger tidligere, sendte meldingen videre til teknikere ved det cybersikkerhetsnettverket Citizan Lab, som bekreftet at meldingen var et forsøk på å spore ham, skriver New York Times.

NSO sier de krever at deres kunder bruker produktet på en «lovlig måte».

- Selskapet selger bare til autoriserte statlige etater, sier NSO-talsmann Zamir Dahbash til avisa.

Oppdater med en gang

Apple oppfordrer alle Iphone-brukere om å oppdatere programvaren.
Apple oppfordrer alle Iphone-brukere om å oppdatere programvaren. Vis mer

Apple ber nå alle Iphone-brukere om å installere deres siste sikkerhetsoppdatering - iOS 9.3.5 - som ble tilgjengelig over hele verden torsdag.

- Vi anbefaler alle våre kunder å alltid laste ned den nyeste versjonen av iOS for å beskytte seg mot potensielle sikkerhetstrusler, sier Fred Sainz, en talsmann for Apple, ifølge New York Times.

Oppdateringen kommer uvanlig kort tid etter deres forrige sikkerhetsoppdatering, iOS 9.3.4.

Det er ventet at Apple lanserer sin neste store plattformoppdatering, iOS 10, i løpet av høsten - trolig i september, skriver Apple Insider.