Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oppdaget disse is-sirklene forrige uke. Fortsatt et mysterium hva de er

Hele vannet var dekket av «nærmest geometrisk perfekte sirkler».

MYSTISKE SIRKLER: Anestølsvatnet i Sogndalsdalen i Sogn var forrige helg dekket av en rekke sirkler. Foto: Anne Rudsengen
MYSTISKE SIRKLER: Anestølsvatnet i Sogndalsdalen i Sogn var forrige helg dekket av en rekke sirkler. Foto: Anne Rudsengen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anne Rudsengen, som jobber for Statens naturoppsyn, oppdaget et uvanlig fenomen, da hun forrige helg var ute på sesongens første skitur.

På Anestølsvatnet i Sogndalsdalen la hun merke til en rekke sirkler på det islagte vannet.

- Det var nydelig vær, strålende sol og jeg gikk på ski innover en snødekket setervei mot Anestølen - også så jeg plutselig disse sirklene på vannet. De var utrolig vakre, helt sirkelrunde og nærmest geometrisk perfekte. Det så nesten ut som om de måtte være laget av ingeniører, sier Rudsengen til Dagbladet, som først fortalte om det flotte skuet til Firda.

- FASINERENDE: Anne Rudsengen lot seg fasinere av de mange sirklene på Anestølvannet i Sogn. Foto: Anne Rudsengen
- FASINERENDE: Anne Rudsengen lot seg fasinere av de mange sirklene på Anestølvannet i Sogn. Foto: Anne Rudsengen Vis mer

Der og da tenkte ikke Rudsengen så mye over hva sirklene kunne være.

- Jeg bare nøt synet av dem og lot meg fasinere av naturens mesterverk, sier hun, og forteller at andre hun møtte på skituren også snakket om is-sirklene.

- Ingen hadde sett noe liknende før, så det ble en snakkis, sier Rudsengen.

SETERVEI: Anne gikk innover denne seterveien langs vannet da hun ble oppmerksom på is-sirklene. Foto: Anne Rudsengen
SETERVEI: Anne gikk innover denne seterveien langs vannet da hun ble oppmerksom på is-sirklene. Foto: Anne Rudsengen Vis mer

Teorier

Hun vet fortsatt ikke hvordan sirklene dukket opp på Anestølvatnet, men sier til Firda:

- Jeg har hørt litt rundt med kollegaer i Statens naturoppsyn i dag og det kan tyde på at mange av dem har en teori om at dette skyldes metangass som presser seg opp gjennom den tynne is-hinna.

Hun viser til at organisk materiale som ligger på bunnen av vannet er i konstant forråtnelse, og at gassene deretter stiger opp mot overflaten.

- Gasser

MULIG METANGASS: En av teoriene om hvordan sirklene kan ha oppstått, er metangass på bunnen har steget opp til overflaten og dermed dannet sirklene. Foto: Anne Rudsengen
MULIG METANGASS: En av teoriene om hvordan sirklene kan ha oppstått, er metangass på bunnen har steget opp til overflaten og dermed dannet sirklene. Foto: Anne Rudsengen Vis mer

Tore Furevik, leder for Bjerknessenteret for klimaforskning og professor i oseanografi ved Universitetet i Bergen, støtter teorien.

- Jeg tror dette er skapt av gasser fra biologisk materiale i avsetningene på bunnen. Avsetningene er typisk rester av løv, gress og andre plantedeler som elver eller vind har ført ut i vannet om høsten, skriver han i en e-post til BT, som også har omtalt saken.

Rudsengen postet bilder av is-sirklene på sin Facebook-side etter skituren, og forteller Dagbladet at de også der vakte engasjement.

- Mange delte min fasinasjon for sirklene, og flere kom med forslag til hva de kunne være. Blant annet kom en med en fysikk-forklaring - at isen legger seg i små flak og danner heksagoner, sier Rudsengen.

Foto: Anne Rudsengen
Foto: Anne Rudsengen Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!