Tilstanden til terrormistenkte Dzjokhar Tsarnajev skal være alvorlig, men om den er livstruende er foreløpig usikkert. Her er han på vei i ambulanse til sykehuset. Foto: AP / NTB SCANPIX
Tilstanden til terrormistenkte Dzjokhar Tsarnajev skal være alvorlig, men om den er livstruende er foreløpig usikkert. Her er han på vei i ambulanse til sykehuset. Foto: AP / NTB SCANPIXVis mer

Oppdaget en mann dekket av blod da han så oppi båten sin

Slik ble politiet varslet om den mistenkte terroristen, som nå er pågrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/WATERTOWN (Dagbladet): Nesten ett døgn etter politiaksjonen som førte til at Tamerlan Tsarnajev ble skutt og drept, ble broren hans Dzjokhar i natt pågrepet på en eiendom i Watertown, på utsiden av Boston.

19-åringen gjemte seg i en båt i en hage, og ble omringet av store politistyrker.

Naboer fortalte om massiv skuddveksling, men litt før klokka tre i natt norsk tid kom meldingen om at han var pågrepet.

Jubelrop Til tross for meldingene fra myndighetene om at folk skulle holde seg innendørs var det mange mennesker i området, og beskjeden førte til stor jubel.

Dagbladet var på utsiden av eiendommen under pågripelsen, og lenge etterpå jublet og applauderte folk hver gang en politibil passerte.

«USA, USA, USA,» runget i gatene.

På en pressekonferanse som startet 3.30 i natt, fortalte politiet litt om dramaet som utstpant seg i Franklin Street i Watertown utenfor Boston.

- En mann gikk ut i hagen, og så blod på båten som sto i bakgården. Da han så oppi den, oppdaget han en mann dekket av blod. Han ringte oss og vi omringet området. Den neste timen var det skuddveksling, og så gikk vi til aksjon mot båten. Han var i live, og ble pågrepet, sier politisjefen i Waterfron, Edward P. Deveau.

- Tusenvis av ledetråder Det er foreløpig uklart hvordan tilstanden til Dzjokhar Tsarnajev er.

- Sårene hans kan være fra natta før, jeg vet ikke om han ble truffet i skuddvekslingen i hagen, sier Deveau.

Det var et svært lettet podium som møtte pressen etter aksjonen.

- Det føles som mange måneder siden, men det er bare fem dager siden bombene som tok tre liv og førte til frykt i byen. Sammen har de ulike etatene og avdelingene jobbet seg gjennom tusenvis av ledetråder, i en virkelig intens etterforskning, og vi vant fram, sier Richard DesLauriers i FBI.

Ifølge rapportene har opptil 9000 politifolk og agenter saumfart Boston-området i jakten på brødreparet.

Hvorfor? - Vi er så takknemlige for å være her nå. Med tanke på dem som har mistet noen, de som er skadd, naboer som har levd i frykt, vi er så takknemlige. Jeg vil takke dem som har jobbet ustanselig for dette resulatet. En seier, sier Timothy Alben ved Boston-politiet.

President Barack Obama deltok på torsdag på en minnemarkering i Boston. Han virket mer tynget av alvoret i natt enn politifolkene i Boston, men var også åpenbart lettet over at unntakstilstanden er over og at den etterlyste er pågrepet.

HER BLE HAN TATT: Politiet bevokter inngangen til eiendommen i Franklin Street i Watertown, hvor den terrormistenkte 19-åringen ble pågrepet i natt. Foto: AP / NTB SCANPIX
HER BLE HAN TATT: Politiet bevokter inngangen til eiendommen i Franklin Street i Watertown, hvor den terrormistenkte 19-åringen ble pågrepet i natt. Foto: AP / NTB SCANPIX Vis mer

- Hvorfor gjorde de dette, de som vokste opp og bodde her? De pårørende og sårede fortjener svar. Derfor kommer vi til å bruke store ressurser på å finne disse svarene, sier Obama.

- Det de trodde de kunne oppnå, har de ikke klart. De har mislyktes.

SPENT STEMNING: Rosie Meyer forteller at hun hørt skuddveksling, og hun var blant dem som trakk til gatene i området rundt der Dzjokhar Tsarnajev ble pågrepet. Foto: AFP / NTB SCANPIX
SPENT STEMNING: Rosie Meyer forteller at hun hørt skuddveksling, og hun var blant dem som trakk til gatene i området rundt der Dzjokhar Tsarnajev ble pågrepet. Foto: AFP / NTB SCANPIX Vis mer