DØMT TIL ET LIV I MØRKET: Nye observasjoner antyder at det kan finnes flere hundre milliarder Jupiter-liknende planeter som driver alene rundt i Melkeveien, uten at de er bundet til en stjerne, slik jorda er med sola. Om tallene er riktig kan det finnes flere slike enn stjerner i galakser. Grafikk: NASA/JPL-Caltech
DØMT TIL ET LIV I MØRKET: Nye observasjoner antyder at det kan finnes flere hundre milliarder Jupiter-liknende planeter som driver alene rundt i Melkeveien, uten at de er bundet til en stjerne, slik jorda er med sola. Om tallene er riktig kan det finnes flere slike enn stjerner i galakser. Grafikk: NASA/JPL-CaltechVis mer

Oppdaget en «ny» type planeter

Flere hundre milliarder mystiske og hjemløse giganter svever alene rundt i galaksen, ifølge ny studie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Over 500 såkalte eksoplaneter er oppdaget de siste 15 åra. Dette er planeter utenfor vårt eget solsystem, og så godt som alle går i omløp rundt en moderstjerne, akkurat som jorda gjør rundt sola.

Men det finnes noen mystiske unntak: Planeter som ikke er tilknyttet et solsystem, som driver rundt helt alene og er dømt til ensomhet i mørket.

Og disse «interstellare lofferne» kan være like vanlige som andre «normale» planeter, ifølge en ny studie publisert i tidsskriftet Nature. Den antyder at det kan finnes flere hundre milliarder frittflygende planeter og at de er mer tallrike enn stjerner i Melkeveien.

Forvrenger lyset - Våre undersøkelser er som en folketelling. Vi gransket et lite utsnitt av Melkeveien, og basert på disse dataene kan vi estimere antallet for hele galaksen, sier medforfatter av studien, David Bennet, i en uttalelse.

Arbeidet er vanskelig. Plantene stråler ikke ut observerbart lys og kan derfor ikke sees direkte. Derfor må astronomene bruke tyngdekraften som lupe i en teknikk kalt mikrolinsing. Når en planet passerer foran en stjerne vil gravitasjonen bøye, forvrenge og forsterke lyset fra bakgrunnskilden.

Ved å måle denne effekten kan de regne seg fram til hvor massiv planeten må være. Ved å observere slike fenomener innen en del av kulen i sentrum av Melkeveien, har forskerteamet påvist ti planeter med en masse tilsvarende Jupiter, vår desidert største planet, ifølge studien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Arbeidet er overbevisende nok til at jeg mistenker at det vil bli sitert i mange år som det beste beviste for frittflytende planeter, sier astrofysiker Dimitri Veras ved universitetet i Cambridge, som ikke var involvert i studien, til sciencemag.org.

- Dype implikasjoner Disse har ingen åpenbar moderstjerne innen en avstand som tilsvarer ti ganger distansen mellom sola og jorda, og på grunnlag av dataene konkluderer forskerne med at de fleste av dem trolig ikke er tilknyttet et solsystem.

- Slike frittsvevende planeter er forventet ut fra teoriene om hvordan planeter dannes. Det overraskende er hvor vanlige de ser ut til å være, sier medforfatter av studien, professor Takahiro Sumi ved Osaka-universitetet i Japan, ifølge BBC.

- De er veldig vanlige, like vanlige som vanlige stjerner, sier Sumi.

«Oppdagelsen har dype implikasjoner», ifølge det anerkjente tidsskriftet Nature. Hvordan ble disse planetene skapt, og hvorfor er de mutters alene i det enorme tomrommet mellom stjernene?

Kastet ut av solsystemet Solsystemer dannes når en stor sky av gass og støv kollapser og trekkes sammen til en ball i midten.

Tyngdekraften trekker inn mer og mer stoff, ballen blir stadig mer massiv og temperaturen i kjernen stiger når trykket øker. Når varmen bikker over en kritisk grense starter fusjonsprosesser og en stjerne blir født. Rundt stjernen dannes planetene av en roterende skive med materie fra den samme skyen.

De ensomme planetene ble trolig dannet på denne måten, men senere kastet ut fra sitt eget solsystem i en kosmisk diaspora etter interne gravitasjonskamper med andre planeter, noe datasimuleringer viser at er meget mulig.

Den store overraskelsen nå ligger i hvor vanlig dette ser ut til å være, noe som har store og svært spennende implikasjoner, sier postdoktor Jostein Riiser Kristiansen ved Institutt for teoretisk astrofysikk på Universitetet i Oslo (UiO).

- Planetene de har funnet er store - rundt 300 ganger mer massive enn jorda. For at en planet skal kastes ut av solsystemet må den interagere med en planet større enn seg selv. Dette kan gi grunn til å anta at det vil finnes store mengder langt mindre planeter, for eksempel på størrelse med jorda, som svever fritt rundt i galaksen, sier Kristiansen til Dagbladet.

Ensomme jordkloder? Om forskernes antakelser korrekte vil det snakk om flere hundre milliarder Jupiter-store planeter. Antallet mindre planeter kan være langt, langt større, sier Kristiansen, og legger til at disse juniorene om noen år vil kunne observeres med planlagte romteleskoper.

Det finnes alternative forklaringer på observasjonene. En av dem er at disse planetene er en slags form for mislykkede stjerner som ble dannet av en gassky som kollapset, men aldri greide å vokse store nok til å starte egne kjernereaksjoner. Dette passer imidlertid ikke med dagens modeller, sier Kristiansen.

En annen mulighet er at planetene i studien er tilknyttet en stjerne, men går i en så stor omløpsbane at det ikke kommer umiddelbart fram av observasjonene. Det kan ikke utelukkes i studien, men «annen forskning indikerer at Jupiter-liknende planeter i så fjerne baner er sjeldne», ifølge forskerne bak.

- Må bekreftes - Dette er en veldig spennende oppdagelse, men det gjenstår å bli bekreftet av andre team, andre teknikker og mer statistikk. Det er plausibelt at disse planetlikende objektene driver rundt i galaksen, men jeg vil ikke si at det er bevist. Jeg vil ikke vedde huset mitt på det, men det virker ganske overbevisende, sier Joachim Wambsganss ved Universitetet i Heidelburg i Tyskland ifølge Scientific American.

Jostein Riiser Kristiansen ved UiO er enig, og sier det virker som lovende resultater, selv om mye forskning gjenstår før noe kan sies helt sikkert.

- Det ser ut til å være grundig studie og de har dobbelsjekket flere av observasjonene. 10 planeter er litt lite å gjøre statistikk av, så vi må få mer tallmateriale, sier Kristiansen til Dagbladet.

Den europeiske romfartsorganisasjonen ESAs Euclid-satellitt, som har mulig oppskyting i 2018, skal blant annet være i stand til å kunne oppdage frittflytende planeter på størrelse med jorda ved å bruke mikrolinsingsteknikken.

TJUKKAS: Planetene i studien har omtrent som Jupiter, solsystemets desidert største planet. Disse er mye enklere å påvise enn mindre planeter på grunn av den store tyngdekraften. Om studien er riktig kan det bety at også et enormt antall små, jordliknende planeter kan flyte fritt mellom stjernene. Foto: AP Photo/NASA/SCANPIX
TJUKKAS: Planetene i studien har omtrent som Jupiter, solsystemets desidert største planet. Disse er mye enklere å påvise enn mindre planeter på grunn av den store tyngdekraften. Om studien er riktig kan det bety at også et enormt antall små, jordliknende planeter kan flyte fritt mellom stjernene. Foto: AP Photo/NASA/SCANPIX Vis mer