Oppdaget farlig rustskade på Visund-plattformen

Statoil har oppdaget farlige rustskader på utsiden av en separatortank på Visund-plattformen. Produksjonen av olje og gass kan bli stengt nede en tid framover.

FARLIG RUST: Det er oppdaget korrosjon på deler av gassrørsystemet på Visund-plattformen i Nordsjøen. Foto:  Statoil
FARLIG RUST: Det er oppdaget korrosjon på deler av gassrørsystemet på Visund-plattformen i Nordsjøen. Foto: StatoilVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| BERGEN (Dagbladet): Under ordinær produksjon strømmer det gass med 30 bars trykk gjennom rørsystemet som er angrepet av rust.

Olje og gassproduksjonen på Visund-plattformen i Nordsjøen ble først stengt ned forrige helg i forbindelse med oppstart av en brønn.

- Var rustet - Vi fikk en hendelse som gjorde at nitrogensystemet ble forurenset. Derfor ble produksjonen stengt ned. Under en planlagt inspeksjon denne uka ble det avdekket korrosjon på utsiden av en separatortank. Bolter og flenser var rustet, men det var ikke hull i tanken. Under produksjon er det vanligvis 30 bars trykk i røret, sier informasjonssjef Christine Wigand i Statoil til Dagbladet.

Statoil jobber videre med rustskaden for å finne ut hvor alvorlige rustangrepet er.

Ikke avklart - Vi har ikke dette helt avklart ennå. Rustproblemene kan derfor føre til at produksjonen forblir nedstengt en tid framover, sier Christine Wigand.

Visund-plattformen, som ligger 22 kilometer nordøst for Gullfaks-feltet i Tampen-området, har vært rammet av en svært alvorlig gasslekkasje tidligere. Natt til 19. januar 2006 blåste 900 kilo gass ut av et hull i fakkelrøret i sekundet. Etterpå avdekket Petroleumstilsynet sju avvik fra regelverket. To av avvikene var en direkte årsak til at lekkasjen inntraff. Disse var knyttet til en designfeil i utformingen og dimensjoneringen av et utløpsarrangement fra fakkeldunken, og manglende trykksikring av den.

Olje og gass Det produseres både olje og gass på Visund. Produksjonen startet våren 1999.
Feltet er bygget ut med en flytende bore-, prosesserings- og boligplattform. Brønnene på feltet er knyttet til plattformen med fleksible stigerør.
Oljen går i rørledning til Gullfaks for lagring og eksport. Gasseksporten til kontinenten startet 7. oktober 2005.