Flekker på kroppen:

Oppdaget flekk på ryggen - fikk skrekkdiagnoser

Den portugisiske 25-åringen er trolig den første av sitt slag.

CAFÉ-AU-LAIT: Legene på Hospital Braga i Portugal tar bilder av den store, lysebrune flekken som gjorde dem svært bekymret. Foto: Hospital Braga
CAFÉ-AU-LAIT: Legene på Hospital Braga i Portugal tar bilder av den store, lysebrune flekken som gjorde dem svært bekymret. Foto: Hospital Braga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En 25 år gammel mann oppsøkte legen fordi han hadde vansker med å gå og prate, skalv i armene og plutselig hadde blitt inkontinent.

Det skulle vise seg at han led av to svært alvorlige sykdommer samtidig.

Leger ved Hospital Braga i Portugal omtaler nå det oppsiktsvekkende funnet i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Cureus Journal of Medical Science.

FOSSIL: Forskerne kunne knapt tro sine egne øyene da de oppdaget hva som befant seg inne i det 70 millioner gamle fossilet. Video: KameraOne Vis mer

Familie med samme symptomer

Mannen fortalte at han noen år i forveien hadde begynt å få underlige symptomer, som at det plutselig ble vanskelig å gå og prate.

Legen så nærmere på mannens journal, hvor det sto at 25-åringen to ganger tidligere var blitt operert for såkalt nevrofibrom, altså en godartet svulst, på øyelokket.

Den siste operasjonen hadde han hatt som 24-åring, altså for rundt ett år siden.

På spørsmål om familiehistorikken, svarte mannen at både han, faren og søsteren hadde såkalte café-au-lait-flekker på kroppen.

Sjeldne diagnoser

Café-au-lait-flekker, altså lysebrune flekker, er vanligvis harmløse.

I svært sjeldne tilfeller kan flekkene tyde på nevrofibromatose type 1, som ofte bare kalles NF1.

Dette er ifølge Lommelegen en medfødt lidelse som rammer flere av kroppens organer. Først og fremst angripes huden, nervesystemet og skjelettet.

Nevrofibromatose en er arvelig sykdom, men også barn av friske foreldre kan bli syke.

I Norge fødes rundt 15 barn med NF1 hvert år.

Sjeldent syndrom

Flekkene kan også være tegn på det svært sjeldne syndromet McCune-Albright-syndromet.

Syndromet karakteriseres ifølge Store norske leksikon av både café-au-lait-flekker, samt bensykdom og for tidlig pubertet.

Fant flere flekker

Videre undersøkelser av den portugisiske mannen viste at han hadde flere café-au-lait-flekker på kroppen, deriblant på rumpa og magen.

Etter å ha undersøkt ham grundig med blant annet røntgen, MR og blodprøver, ble det slått fast at han hadde to uhelbredelige diagnoser:

NF1 og multippel sklerose.

- Det er svært sjeldent at noen har disse sykdommene samtidig, skriver legene i tidsskriftet.

TYDET PÅ MS: En MR-undersøkelse av mannen viste at han hadde hyperintense lesjoner i hjernen, noe som kunne tyde på at han hadde multippel sklerose også. Foto: Hospital Braga
TYDET PÅ MS: En MR-undersøkelse av mannen viste at han hadde hyperintense lesjoner i hjernen, noe som kunne tyde på at han hadde multippel sklerose også. Foto: Hospital Braga Vis mer

Ingen kur

Multippel sklerose, forkortet til MS, er ifølge Lommelegen en kronisk og mulig invalidiserende sykdom som angriper sentralnervesystemet.

Det finnes per nå ingen kur for MS, men behandling kan lindre symptomer og bremse utviklingen.

- Etter det vi vet, er dette den første portugisiske pasienten med både NF1 og MS, skriver legene i The Cureus Journal of Medical Science.

Legene på Hospital Brava mener at det helt spesielle funnet tyder på at leger bør være obs på pasienter som har de samme spesielle symptomene som det mannen hadde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer