Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Offentlig register tar betalt for falske revisorerklæringer

Oppdaget ikke falske revisorerklæringer

En rekke falske revisorerklæringer gikk uoppdaget gjennom i Brønnøysundregistrene, og kan bestilles av publikum. - Helt hinsides, mener ekspert.

- HINSIDES, MENER SIKKERHETSEKSPERT: - Hvis Brønnøysundregistrene blir kjent som et sted der det bare ligger søppel, er det ikke Brønnøysundregistrene men Norge som har tapt, sier Kjell-Ola Kleiven, sikkerhetsekspert og grunnlegger av selskapet Risk Information Group.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- HINSIDES, MENER SIKKERHETSEKSPERT: - Hvis Brønnøysundregistrene blir kjent som et sted der det bare ligger søppel, er det ikke Brønnøysundregistrene men Norge som har tapt, sier Kjell-Ola Kleiven, sikkerhetsekspert og grunnlegger av selskapet Risk Information Group. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet kan i dag avsløre at minst fem selskaper har sendt inn falske revisorerklæringer til Brønnøysundregistrene - uten at det har blitt oppdaget.

Blant disse er falske «revisorbekreftelser» fra 2015 av verdiene i tre nystiftede aksjeselskaper som senere har gått konkurs. Et av dem, Aktiv Prosjektledelse, kjøpte varer og tjenester som aldri ble betalt for over 3,7 millioner kroner.

«Svært uheldig»

Seksjonssjef Kjersti Elvestad i Finanstilsynet frykter at dokumentene har forledet folk.

«Dersom noen har bygget på at bekreftelse er avgitt av en registrert eller statsautorisert revisor, uten at dette er situasjonen, er det svært uheldig», skriver Elvestad til Dagbladet.

Alle de tre selskapene ble stiftet av den avskiltede revisoren Svein V. Korsgården i Asker, som Dagbladet omtalte i en dokumentar i helga.

Han «revisorbekreftet» dermed verdiene i sine egne selskaper - uten at noen i Brønnøysund reagerte. Selv avviser han å ha gjort noe ulovlig.

«REVISORS BEKREFTELSE»: Denne «revisorbekreftelsen» skrev Svein V. Korsgården 15 år etter at han i 2000 mistet sin godkjennelse som revisor. Den kan bestilles i Brønnøysundregistrene for 241 kroner.
«REVISORS BEKREFTELSE»: Denne «revisorbekreftelsen» skrev Svein V. Korsgården 15 år etter at han i 2000 mistet sin godkjennelse som revisor. Den kan bestilles i Brønnøysundregistrene for 241 kroner. Vis mer

Dagbladet har spurt Kjersti Elvestad hva Finanstilsynet mener om at «revisorerklæringer» fra en person som har mistet godkjenningen ligger som offisielle dokumenter arkivert i Brønnøysundregistrene, og er tilgjengelige for offentligheten.

«Det er svært uheldig», skriver Elvestad.

- Det er ikke et uhell eller et engangstilfelle. Det betyr rett og slett at de ikke har kontroll, sier Kjell-Ola Kleiven, ekspert på risiko og bedragerisaker og kjent fra TV3-programmet Svindeljegerne.

- Hinsides

Brønnøysundregistrene opplyser at det fra 2. mai er maskinell kontroll for å sikre at de som lager slike bekreftelser har autorisasjon til det.

Under arbeidet med lørdagens reportasje, fant Dagbladet ytterligere minst to revisorerklæringer fra personer som ikke hadde rett til å avgi dem. Dette er revisjonsberetninger fra 2008 og 2009, i årsregnskapene til tre aksjeselskaper.

LURT TRILL RUNDT: Thomas Sletvold i Fargerike Sletvold på Jessheim er blant dem som ble lurt av folk som hentet ut varer fra Aktiv Prosjektledelse - uten å betale for dem. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
LURT TRILL RUNDT: Thomas Sletvold i Fargerike Sletvold på Jessheim er blant dem som ble lurt av folk som hentet ut varer fra Aktiv Prosjektledelse - uten å betale for dem. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

To av disse har senere gått konkurs eller er nedlagt.

Ifølge Finanstilsynet dreier det seg om straffbare lovbrudd. Fordi det bare er stikkprøver, er det grunn til å tro at omfanget er større.

- Helt hinsides, sier Kjell-Ola Kleiven.

Bare formalkontroll

Kleiven mener at Brønnøysundregistrene må kontrollere det som sendes inn - utover en rent maskinell kontroll - og stoppe regnskaper som ikke «henger på greip». I dag gjøres det kun en formalkontroll.

- INNSENDER ANSVARLIG: Seksjonssjef Lise A. Dahl Karlsen, Brønnøysundregistrene
- INNSENDER ANSVARLIG: Seksjonssjef Lise A. Dahl Karlsen, Brønnøysundregistrene Vis mer

«Det er innsender av dokumentene som er ansvarlig for at regnskapet er ført korrekt», skriver avdelingsdirektør i Brønnøysundregistrene Lise A. Dahl Karlsen.

Hun opplyser at det i 2011 ble innført mekanismer for å avdekke om revisor har autorisasjon eller ikke. Dette mener Kleiven ikke er nok:

- Med Brønnøysundregistrene som den eneste kilden alle forholder seg til - inkludert alle kredittopplysningsselskapene - så er de på en måte fasiten. Og hvis du eier fasiten, må du sørge for at fasiten er rett, sier han.

Vil ikke rydde

Kleiven reagerer sterkt på at et regnskap som Aktiv Prosjektledelse sendte inn for 2014 ble godkjent og nå er tilgjengelig for publikum i Brønnøysundregistrene.

I dette regnskapet bokførte Svein V. Korsgården millioninntekter, bare fire dager etter at selskapet ble stiftet den 27. desember, slik Dagbladet skrev lørdag.

- Etter at myndighetene tok bort revisjonsplikten for små selskaper, er det viktigere enn noen gang at man kan stole på det som ligger i Brønnøysund. Hvis Brønnøysundregistrene blir kjent som et sted der det bare ligger søppel, er det ikke Brønnøysundregistrene men Norge som har tapt, sier Kjell-Ola Kleiven.

I Brønnøysundregistrene opplyser de at innsendte og godkjente dokumenter ikke vil fjernes - selv om de er forfalskede.

«Det er slik historikken er, og den kan vi ikke endre på», skriver presseansvarlig Frode Nordfjellmark.

Vurderer kartlegging

Ifølge Brønnøysundregistrene er det ikke aktuelt med noen opprydding i forhold til de aktuelle selskapene, fordi de er slettet eller konkurs. Nå vurderes det å kartlegge falske dokumenter.

«Vi vil foreta en nærmere vurdering av hvilke undersøkelser som eventuelt bør gjøres for å kartlegge omfanget», skriver Lise A Dahl Karlsen.

Hun har ikke noe svar på hvor utbredt det er med forfalskede dokumenter i registrenes arkiver.

Dagbladet har spurt Brønnøysundregistrene om bedre kontroll kunne ha hindret bedragerier:

«Brønnøysundregistrene har ikke mulighet til å vurdere hvorvidt bedragerier kunne ha vært unngått», skriver avdelingsdirektør Lise A. Dahl Karlsen i en e-post.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media