Offentlig register tar betalt for falske revisorerklæringer

Oppdaget ikke falske revisorerklæringer

En rekke falske revisorerklæringer gikk uoppdaget gjennom i Brønnøysundregistrene, og kan bestilles av publikum. - Helt hinsides, mener ekspert.

- HINSIDES, MENER SIKKERHETSEKSPERT: - Hvis Brønnøysundregistrene blir kjent som et sted der det bare ligger søppel, er det ikke Brønnøysundregistrene men Norge som har tapt, sier Kjell-Ola Kleiven, sikkerhetsekspert og grunnlegger av selskapet Risk Information Group.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- HINSIDES, MENER SIKKERHETSEKSPERT: - Hvis Brønnøysundregistrene blir kjent som et sted der det bare ligger søppel, er det ikke Brønnøysundregistrene men Norge som har tapt, sier Kjell-Ola Kleiven, sikkerhetsekspert og grunnlegger av selskapet Risk Information Group. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet kan i dag avsløre at minst fem selskaper har sendt inn falske revisorerklæringer til Brønnøysundregistrene - uten at det har blitt oppdaget.

Blant disse er falske «revisorbekreftelser» fra 2015 av verdiene i tre nystiftede aksjeselskaper som senere har gått konkurs. Et av dem, Aktiv Prosjektledelse, kjøpte varer og tjenester som aldri ble betalt for over 3,7 millioner kroner.

«Svært uheldig»

Seksjonssjef Kjersti Elvestad i Finanstilsynet frykter at dokumentene har forledet folk.

«Dersom noen har bygget på at bekreftelse er avgitt av en registrert eller statsautorisert revisor, uten at dette er situasjonen, er det svært uheldig», skriver Elvestad til Dagbladet.

Alle de tre selskapene ble stiftet av den avskiltede revisoren Svein V. Korsgården i Asker, som Dagbladet omtalte i en dokumentar i helga.

Han «revisorbekreftet» dermed verdiene i sine egne selskaper - uten at noen i Brønnøysund reagerte. Selv avviser han å ha gjort noe ulovlig.

Dagbladet har spurt Kjersti Elvestad hva Finanstilsynet mener om at «revisorerklæringer» fra en person som har mistet godkjenningen ligger som offisielle dokumenter arkivert i Brønnøysundregistrene, og er tilgjengelige for offentligheten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer