Oppdaget isbjørn på Svalbard med nylontau rundt halsen

- Han så ikke plaget ut, men man vet aldri.

SØPPEL PÅ SVALBARD: Svein Wik tok for noen uker siden dette bildet på Svalbard av en isbjørn med nylontau rundt halsen. Sysselmannen forsøker nå å lokalisere isbjørnen så tauet ikke gjør noe skade på dyret. Foto: Svein Wik
SØPPEL PÅ SVALBARD: Svein Wik tok for noen uker siden dette bildet på Svalbard av en isbjørn med nylontau rundt halsen. Sysselmannen forsøker nå å lokalisere isbjørnen så tauet ikke gjør noe skade på dyret. Foto: Svein Wik Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Naturfotograf Svein Wik var nylig på en tre uker lang tur til Svalbard. To av disse ukene tilbrakte han om bord båten «Arctica II». Da oppdaget han en isbjørn i Woodfjorden med et nylontau rundt halsen. Det skriver Svalbardposten.

- Det er litt skremmende å se. Jeg har vært på Svalbard en rekke ganger tidligere, men har ikke sett like mye søppel før, sier Wik til Dagbladet.

Hvert år dør det alt fra reinsdyr til fugler på Svalbard på grunn av forsøpling. Ifølge Svalbardposten blir det hvert år ryddet 150 kubikkmeter med søppel fra strendene på Svalbard. 

Denne isbjørnen som Wik fikk tatt bilde av skal ikke ha sett plaget ut, men han mener det kan være et spørsmål om tid.

- Isbjørnen så veldig sprek og uskadd ut, men det var en ungbjørn som vokser fort hvis den spiser godt. Da kan nylontauet fort skade isbjørnen, sier han.

- Spørsmålet er hva som skjer med bjørnen om den kommer over et kadaver og legger på seg mye over kort tid. Tråden kan skjære seg ytterligere inn i halsen, bekrefter Eigil Movik, seniorrådgiver hos Sysselmannen på Svalbard til Svalbardposten.

Prøver å lokalisere Sysselmannen på Svalbard har siden observeringen forsøkt å lokalisere isbjørnen for å få av nylontauet. Ifølge avisa har de sendt ut meldinger via AECO til ekspedisjonscruiseskipene om å se etter dyret. Dessverre har de fortsatt ikke fått lokalisert isbjørnen.

- Vi har også hatt to politifolk i området som har sett etter bjørnen for å få tatt nærbilder av den, slik at vi kan få mer detaljert informasjon om hvordan garnrestene er festet, framholder Movik.

Sysselmannens kontor ber publikum om å kontakte politiet på Svalbard hvis de observerer isbjørnen.

Mye søppel Mesteparten av søppelet kommer fra båter og fiskegarn, men en del kommer også med havstrømmene. Det gjør det vanskelig å finne ut hvem som er ansvarlige.

- Vi så masse plastbiter og tauverk, men jeg vet ikke hvor det kommer ifra. Mest sannsynlig garn og fiskerier, sier Wik.

- Undersøkelser viser at 90 prosent av alle Havhester har plastbiter i magen, sier han videre.

Både Sysselmannen på Svalbard og andre organisasjoner på Svalbard jobber med å samle søppel, men Wik mener de trenger hjelp fra staten.

- Det er skremmende at vi ikke ser denne elendigheten. Etter min mening burde det bli satt i gang et ordentlig prosjekt på Svalbard med å rydde søppel. Noe staten bør gjøre, sier Wik som samtidig roser arbeidet de på Svalbard gjør.

På tur hjem med «Arctica II» måtte de også stoppe for å rydde unna søppel fra propellen.

Gir internasjonal støtte Tidligere i sommer la Klima- og miljødepartementet ut en pressemelding der det stod at Norge gir seks millioner kroner til internasjonale tiltak for å redusere plastavfall og forsøpling i havet.

130 miljøministre fra hele verden var til stede i FNs miljøforsamling i Nairobi i Kenya. Der kom de til enighet om en global handlingsplan mot dumping av plast i havet.

- Det er mulig å gjøre noe med dette problemet om bare den politiske viljen er til stede. 80 prosent av plastavfallet ved kysten av Norge kommer fra land. Mer resirkulering og bedre avfallshåndtering er viktig, sa klima- og miljøminister Tine Sundtoft.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer