Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oppdaget \'levende fossil\

En sensasjon av en mus funnet på Kypros.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den har større hode, ører, øyne og tenner enn noen andre mus i Europa og lever i et fjellområde på Kypros. Den kypriotiske musa er blitt en sensasjon blant forskere, ettersom den trolig er det første nyoppdagede landpattedyret i vår verdensdel på flere tiår, skriver nyhetsbyrået AP.

Musa stammer fra Kypros, hvor den var i tusener av år før øya ble befolket. Der overlevde den menneskets inntog. Dermed kan den anses å være et levende fossil, sier eksperter til CNN.

DNA-tester bekrefter at den kypriotiske musa er en ny art, som nå har fått navnet Mus cypriacus etter opprinnelsesstedet.

Nye arter av landpattedyr er langt fra noe hverdagslig funn i Europa.

- Den generelle oppfattelsen har vært at hver eneste art av pattedyr i Europa allerede er blitt oppdaget. Det er derfor oppdagelsen av en ny type mus var så uventet og spennende, sier forskerassistent Thomas Cucchi ved universitetet i Durham i England til AP.

I andre deler av verden kommer forskere oftere over nye pattedyr. Blant de siste funnene er en ny type trerotte i Brasil og en mus på Filippinene.

Nå håper forskerne at oppdagelsen skal bringe ny kunnskap om pattedyr og hvordan mennesker påvirker økosystemet på en øy, sier Cucchi til AP.

OPPDAGET PÅ KYPROS: En sensasjon av en mus er oppdaget på Kypros. Den er trolig det første nyoppdagede landpattedyret i Europa på tiår. Foto: Scanpix
OPPDAGET PÅ KYPROS: En sensasjon av en mus er oppdaget på Kypros. Den er trolig det første nyoppdagede landpattedyret i Europa på tiår. Foto: Scanpix Vis mer