Oppdaget mystisk røntgensignal 240 millioner lysår unna jorda

- Kan gi svar på et av fysikkens største gåter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Astronomer sier de har oppfattet et mystisk røngensignal fra Perseushopen, en gigantisk klynge galakser som ligger 240 millioner lysår unna oss.

Opphavet til strålingen er ikke kjent, ifølge NASAs røntgenteleskop Chandra, som oppdaget det i samarbeid med ESAs XMM-Newton.

En spennende, men langt fra bekreftet idé, er at røntgenstrålene produseres av sterile nøytrinoer. Disse hypotetiske partiklene kan være del av løsningen på et av fysikkens største gåter: Hva består egentlig universet av?

Stjerner, planeter og alt du kan se og føle utgjør bare en bitteliten del av det rundt oss. Opptil 85 prosent av masse i universet er umulig å se direkte, og har derfor blitt kalt mørk materie.

- Skudd i blinde Ingen aner hva det er, men sterile nøytrinoer har blitt lansert som en mulighet.

- Vi vet at mørk materie-forklaringen er et skudd i blinde, men avkastningen vil være enorm om vi har rett, sier Esra Bulbul ved Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA), hovedforfatter av den ferske studien om røntgensignalet, i en uttalelse.

Tanken er at denne formen for stråling oppstår når sterile nøytrinoer henfaller.

- Det gjenstår mye arbeid før vi kan påstå, med noen form for trygghet, at vi har funnet sterile nøytrinoer, sier Maxim Markevitch ved NASAs Goddard Space Flight Center.

Partikkelfysikere har lenge tørstet etter et lite hint, et liten pekepinn som kan hjelpe med de neste store oppdagelsene. Partikkelfysiker Bjørn Samset sier at det er akkurat noe slikt de trenger.

- Røntenstrålingen er sett i hele 70 galaksehoper. Det betyr at dersom den bekreftes, virker det å være vanlig og noe vi så langt har oversett. Og så kommer det som virkelig avslører hvor desperate teoretikere er for tiden: Det har allerede kommet cirka 50 artikler som siterer oppdagelsen, før den er ferdig publisert. Her har folk verden over jobbet vettet av seg for å komme først med smarte, snedige forslag, sier Samset.

- Sterile nøytrinoer? Kanskje. Det er en av veldig, veldig mange muligheter. Men at det er noe gøy? Det ser sånn ut, sier han.

Mer forskning Framover må potensielle feil- og usikkerhetskilder utelukkes, samtidig flere observatorier leter etter signalene. Et annet viktig poeng er at selv om sterile nøytrinoer er opphavet til signalet, betyr det ikke automatisk at de forklarer mørk materie i sin helhet.

- Det neste skrittet blir å kombinere data fra Chandra og JAXAs Suzako-oppdrag, og se etter de samme signalene i et større antall galakse­hoper. Det er mange ideer om hva det kan være, men vi får kanskje ikke vite det sikkert før [det japanske røntgenteleskopet] Astro-H blir skutt opp i rommet. Den har en detektor som kan måle mye mer nøyaktig enn vi får til i dag, sier Adam Foster ved Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.