Oppdaget Nazi-bygg for seint

Det amerikanske forsvaret forteller den sanne historien bak bombefly og nazi-bygg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går skrev vi om bloggeres interesse for et hakekorsformet bygg på den amerikanske marinebasen i Coronado i California.


I dag har vi lykkes å få basens ledelse i tale, for å bekrefte eller avkrefte mytene rundt bygget - og to andre bygg som ligner på bombefly.

Oppdaget for sent

Presseoffiser Steve Fiebing ved Naval Base Coronado kan fortelle Dagbladet.no at bygningene har lite med Den andre verdenskrig å gjøre.

- Bygningene, som har nummer 321 til 325, har en utforming relativt likt et hakekors. Etter å ha studert de historiske arkivene viser det seg at det rett og slett var en ulykksalig glipp at bygningskomplekset fikk denne utformingen. Marinens godkjenningsmyndighet oppdaget ikke hvordan det ville se ut før det var for sent, forklarer Fiebing.

Det var arkitektkontoret Hendrick & Mock i San Diego som stod bak designen, og selve byggingen skjedde så sent som mellom 1968 og 1969 og kostet 2,3 millioner dollar. På grunn av krigen i Vietnam hadde marinen stort behov for å utvide basekapasiteten. De fire L-formede kassernebyggene huset hver 262 mann i firemannsrom.

I dag bor mannskaper fra ingeniørenheten Amphibious Construction Battalion 1 i bygget - og ikke kommandosoldater fra Navy SEALS slik mange bloggere mener å vite.

Bombefly før hakekors

TILFELDIG: Hakekorsbygget ble ferdigbygget i 1969 - og først da innså marinens godkjenningsmyndigheter hvilken uheldig form det hele hadde fått. \'bombefly\'-byggene i sørvest ble bygget over ti år tidligere, og symboliserer ingenting. Foto: Google Maps
TILFELDIG: Hakekorsbygget ble ferdigbygget i 1969 - og først da innså marinens godkjenningsmyndigheter hvilken uheldig form det hele hadde fått. \'bombefly\'-byggene i sørvest ble bygget over ti år tidligere, og symboliserer ingenting. Foto: Google Maps Vis mer

Nabobygningene i sør-vest, som kan minne om bombefly på vei mot hakekorset, er i følge Fiebing like tilfeldig.

- Disse byggene ble satt opp på midten av 50-tallet - mer enn ti år før hakekors-bygget. Og likheten med bombefly må være helt tilfeldig, da det aldri har vært fly eller flyplass på denne amfibiebasen. Derfor ville det ikke vært noen mening med en slik symbolikk, forteller han.

- Marinen er selvsagt veldig klar over hvordan disse byggene ser ut - serlig det som ser ut som et hakekors. Det har jo blitt flittig brukt i et halvt århundre, og vi har planer om å bruke det like flittig i fremtiden, fastslår presseoffiseren.

Det er altså ingen planer om å endre utformingen, selv om rykter og myter spinnes rundt bygget.

Oppdaget Nazi-bygg for seint