Oppdaget ny, kjøttetende svamp på havbunnen

Utenfor kysten av California.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nylig ble en ny art av en kjøttetende svamp oppdaget på havdypet utenfor Californias Monterey Bay.

Svampen, som egentlig heter Chondrocladia lyra, ble raskt døpt til «harp sponge» («harpe-svamp»), fordi dens form kan minne om en harpe.

Fanger smådyr som drives med havstrømmen Det var forskere fra California Academy of Scientists, The University of Victoria og Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) som oppdaget svampen, som lever rundt 3,5 kilometer under havoverflaten.

I motsetning til svamper flest, filtrerer ikke harpesvampen ut små partikler fra vannet til næring, men fanger heller små krepsdyr, som havstrømmen trekker med seg, ved å bruke sine lange, tynne, borrelåsaktige forgreininger som kroker.

De lengste greinene ble målt til å være rundt 36 centimeter høye.

Forskerteamet tror svampen har utviklet sin harpe-lignenede form, for å ha større sjanse til å fange flere byttedyr.

- Overraskende Svampen klamrer seg til den mye, gjørmete havbunnen med «røttene» sine.

- Vi ble så overrasket. Ingen hadde noensinne sett dette dyret med sine egne øyne før, sier Lonny Lundsten, biolog ved MBARI, ifølge Huffington Post.

Harpe-svampen er en av fire nye arter som Lundsten har vært med på å identifisere.

- Vi har bare sett én prosent av Monterey Bay, og likevel er den en av jordas mest utforskede regioner under vann. Når jeg ser utover havet fra MBARI, forestiller jeg meg tusenvis av arter der ute, som fortsatt ikke er oppdaget, sier han.

Forskerteamet filmet harpe-svampen og sammenliknet den med andre kjøttetende svamper for å være sikre på at de kunne slå fast at den er en ny art.

Ifølge Huffington Post er det mindre enn 20 år siden at forskere først oppdaget at svamper kan være kjøttetende.