Oppdaget ny koralldyrart utenfor Bodø

Marinefartøyet KNM «Tyr» gjorde en høyst oppsiktsvekkende oppdagelse da de skulle heise et styrtet F16-fly opp fra havets bunn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I tillegg til å finne flyet, fant besetningen også noe helt annet. Utstyrt med miniubåt og filmkamera på cirka 100 meters dyp, så mannskapet et dyr som sto festet i mudderbunnen. Dyret var helt rødt og hadde en kraftig plateformet «fot» forankret til bunnen. Det så ut til å være mellom 0,5 m og 1 m høyt. Oppdagelsen ble gjort 17. mars i år.

Nytt dyr i Norge

Mannskapet på «Tyr» har erfaring fra mange tusen timers observasjon av havbunnen, men hadde aldri sett noe lignende. De sendte videofilmen til Havforskningsinstituttet, og torsdag kunne Nordlandsposten fortelle at Havforskningsinstituttet har konstatert at det «rare» dyret er et koralldyr.

Foreløpig har det ikke vært mulig å artsbestemme dyret, men forskerne mener at det tilhører familien Pennatulidae og er en såkalt sjøfjær.

- I samarbeid med gode kolleger på Institutt for fiskeri og marinbiologi ved Universitetet i Bergen fant vi ut at dette er et dyr som tidligere ikke er registrert her i landet, altså en ny art for Norge, forteller marinbiolog Jan Helge Fosså ved Havforskningsinstituttet.

Varmere havklima

Funnet karakteriseres som meget interessant, ikke minst i lys av at det er påvist endringer i norsk marin fauna, på grunn av varmere havklima.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer