Oppdaget ny kroppsdel

- Gjør øyeoperasjoner sikrere og enklere.

SVÆRT SMÅ DELER:  Den nye kroppsdelen, som befinner seg i øyets hornhinne, er ikke mer enn 15 mikrometer tykk. Alle foto: Colourbox
SVÆRT SMÅ DELER: Den nye kroppsdelen, som befinner seg i øyets hornhinne, er ikke mer enn 15 mikrometer tykk. Alle foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forskere ved universitetet i Nottingham gjorde nylig oppdagelsen av en ny kroppsdel, melder Popular Science.

Den nye kroppsdelen er bare 15 mikrometer tykk og vil gjøre øyeoperasjoner sikrere og enklere, skriver nettstedet.

Professor Harmunder Dua, som gjorde oppdagelsen, har valgt å kalle den for Duas lag (Dua's layer) ettersom delen befinner seg på baksiden av øyets hornhinne (cornea på bildet til høyre). Før oppdagelsen kjente forskerne til fire lag i hornhinna.

Funnet ble gjort da forskerne injiserte luft i hornhinner på menneskeøyer som var donert til forskning. Deretter studerte de lagene med et elektronmikroskop.

Forskerne tror at en rift i dette laget er årsaken til hydrops (unormal væskeansamling) i hornhinna. Professor Dua mener funnet vil føre til en dramatisk forbedring for pasienter som transplanterer horhinna.

- Dette er en stor oppdagelse som gjør at bøkene innen oftalmologi (spesielfelt for øyet innen medisin journ. anm.) må skrives på nytt. Det er allerede klinikere verden rundt som ser sammenhengen mellom sykdommer i horhinnen og tilstedeværelsen, mangelen eller rift i dette laget, sier Dua.

- GIR STØRRE FORSTÅELSE:  Forskerne bak funnet forteller at kunnskap om det nye laget i hornhinna (cornea) vil hjelpe klinikerne til bedre å forstå årsaken bak flere øyeproblemer.
- GIR STØRRE FORSTÅELSE: Forskerne bak funnet forteller at kunnskap om det nye laget i hornhinna (cornea) vil hjelpe klinikerne til bedre å forstå årsaken bak flere øyeproblemer. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer