Storbritannia:

Oppdaget «ny variant» av coronavirus

Den nye varianten skal angivelig kunne spres raskere enn det opprinnelige coronaviruset.

SE NÅ: Helseminister i Storbritannia, Matt Hancock, informerte tirsdag om at de har identifisert en avart av coronaviruset. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 60 800 +238
innlagt 135 +6
døde 544
påvist smittet 98 700 000+569.9K
døde 2 120 000 +13.2K
Se mer

Helseminister Matt Hancock uttaler til Underhuset mandag ettermiddag at de har identifisert en «ny variant» av coronavirus, som angivelig spres raskere enn den opprinnelige virusvarianten.

Han opplyser videre at de har identifisert flere enn 1000 tilfeller av viruset ved 60 lokale områder, i hovedsak i Sør-England. WHO (Verdens helseorganisasjon) skal være varslet.

- Tallene stiger raskt, sier Hancock.

Ifølge Sky News skal viruset offisielt ha blitt identifisert for første gang i Kent i Sør-øst-England forrige uke. Det skal også ha blitt oppdaget i andre land de siste månedene.

FØRSTE ANALYSE: Helseminister Matt Hancock uttaler til Underhuset mandag ettermiddag at de første analysene tilsier at virusvarianten spres raskere. Foto: House of Commons / Pa Photos / NTB
FØRSTE ANALYSE: Helseminister Matt Hancock uttaler til Underhuset mandag ettermiddag at de første analysene tilsier at virusvarianten spres raskere. Foto: House of Commons / Pa Photos / NTB Vis mer

- Første analyse antyder at denne varianten vokser raskere enn de eksisterende variantene, sier Hancock, ifølge Reuters.

Det er foreløpig ingenting som tilsier at den nye varianten av viruset ikke vil kunne behandles med coronavaksinen, opplyser han.

Vil vente på flere analyser

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet sier til Dagbladet at det etter hvert vil være aktuelt å høre fra britene hvordan den nye virusvarianten ser ut, og dermed sjekke om den finnes i noen av de norske virusene som er lagret.

- Så vidt jeg forstår, mener britene at varianten vokser raskere. Jeg tror vi skal vente på flere analyser før vi slår fast at den virkelig smitter lettere, sier Aavitsland.

- En mutert variant som smitter lettere, vil etter hvert gjennom naturlig utvalg overta for andre varianter. Vi får se om det skjer, sier han.

IKKE BEKYMRET: Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet sier at det er normalt for viruset å mutere. Foto: Tor Erik Schrder / NTB scanpix
IKKE BEKYMRET: Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet sier at det er normalt for viruset å mutere. Foto: Tor Erik Schrder / NTB scanpix Vis mer

Det er imidlertid ikke noen sammenheng mellom hvor lett viruset smitter og hvor alvorlig sykdom det gir, opplyser han.

- En mutert variant kan gi mildere sykdom, samme sykdom eller verre sykdom. Det ser ut til at britene har konkludert at denne varianten gir samme sykdom, sier han.

Aavitsland sier at mutasjonen i Storbritannia foreløpig ikke er noe som bekymrer han veldig.

- De fleste virus med mutasjoner dør ut, for mutasjonen skader viruset. Bare noen mutasjoner blir med videre i virusgenerasjonene.

- Britene mener at endringen er så liten at den ikke ødelegger for den immuniteten man får etter vaksinasjon, sier han.

Høyt smittetrykk

Her får Margaret (90) coronavaksine. AP Vis mer

Det innføres nye, strenge restriksjoner i den britiske hovedstaden London fra onsdag. Byen er flyttet til nivå tre i koronatrinnsystemet.

Dette er det strengeste nivået i trinnsystemet som er innført for å begrense smittespredning i Storbritannia. Helseminister Matt Hancock varslet mandag Underhuset om at London nå har så høyt smittetrykk at hovedstaden trenger nye og strengere tiltak.

De nye restriksjonene trer i kraft onsdag morgen. I november var London en av regionene med lavest smittetrykk i Storbritannia, men dette har endret seg fullstendig de siste ukene, og London er nå ett av pandemiens episentre i landet.

- Vi ser veldig rask, eksponentiell spredning i London, sier Hancock.

Får ikke møtes i førjulstida

Nivå tre innebærer at det innføres sosiale restriksjoner, og at barer, puber og restauranter må stenges. Kun steder som tilbyr levering og henting av mat, vil kunne holde åpent.

De sosiale restriksjonene innebærer at folk bare får møte de i sin egen husstand innendørs og på de fleste offentlige samlingssteder.

Trolig vil det også igjen bli forbudt med tilskuere på idrettsarrangementer i den britiske hovedstaden.

En egen unntaksregel gjør imidlertid at folk fra forskjellige husstander kan møtes i små grupper utendørs i parker, på lekeplasser eller idrettsanlegg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer