Oppdaget planet hvor det kan finnes liv

- Kan være dekket av hav, sier astronomer.

LIV I ROMMET?: To planeter i bane rundt stjernen Gliese 581 liker på jorda, på hvert sitt vis, offentliggjorde astronomer i går. En av dem, Gliese 581 e, er nesten like stor, mens den andre ligger i passe avstand fra sola og kan ha hav og liv. Illustrasjonsfoto: Scanpix
LIV I ROMMET?: To planeter i bane rundt stjernen Gliese 581 liker på jorda, på hvert sitt vis, offentliggjorde astronomer i går. En av dem, Gliese 581 e, er nesten like stor, mens den andre ligger i passe avstand fra sola og kan ha hav og liv. Illustrasjonsfoto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Astronomer offentliggjorde i går funn av to planeter som ligner vår egen, på hvert sitt vis. Den ene har riktig størrelse, mens den andre ligger på riktig sted, melder AP.

Planeten Gliese 581 d ligger trolig innenfor den såkalte beboelige sonen, ifølge ny forskning. Teoretisk så kan den dermed inneholde liv, selv om den er for stor til å være laget av bare stein.

- Den ligger i den beboelige sonen, og kan ha hav på overflata, sier astronom Michel Mayor fra Geneva-observatoriet i Sveits ifølge Nationalgeographic.com.

- Vi kan bare spekulere så langt, men den kan ha en kjerne av stein, under et islag med et flytende hav og atmosfære på toppen, sa Mayor om planeten som bare ligger drøye 20 lysår unna i stjernetegnet vekten.

- Ekstraordinært funn
Han ledet teamet teamet som gjorde oppdagelsene med HARPS-instrumentet ved European southern observatory i La Silla, Chile. De offentliggjorde resultatene under en romfartsuke i Hertfordshire i går.

De siste årene er det blitt funnet litt over 340 eksoplaneter i bane rundt andre stjerner i Melkeveien. Felles for disse er imidlertid at de er ekstremt store gassgiganter, som vår egen Jupiter og Saturn.

Derfor er oppdagelsen av Gliese 581 e, naboplaneten til 581 d, oppsiktsvekkende. Planeten er den minste oppdaget til nå utenfor vårt solsystem, og er trolig laget av stein - akkurat som jorda. Den ligger imidlertid svært nære stjerna og er ekstremt varm.

Gliese 581 e er bare 1,9 ganger større enn jorda, og funnet blir omtalt som «ekstraordinært» og et stort skritt på veien mot det endelige målet: Å finne en ny jord.

- Den hellige gralen innen dagens forskning på eksoplaneter er å finne en steinete, jordliknende planet i den beboelige sonen. Gliese 581 er et godt eksempel på framgangen vi har i å kunne finne slike planeter, sier Mayor.

- Dette er den mest spennende oppdagelsen så langt av en eksoplanet, sier astrofysiker Geoff Marcy ved University of California.

NABO: Stjernen hvor planetene er oppdaget er en såkalt rød dverg. Den ligger i stjernebildet vekten, om lag 20 lysår fra jorda. Foto: ESO
NABO: Stjernen hvor planetene er oppdaget er en såkalt rød dverg. Den ligger i stjernebildet vekten, om lag 20 lysår fra jorda. Foto: ESO Vis mer

- Milliarder av planeter som jorda
Innen den såkalte beboelige sonen, en bestemt avstand fra moderstjerna, er temperaturen akkurat riktig, slik at vann kan eksistere i flytende form. Det tror man er en forutsetning for at liv, som vi kjenner det, kan eksistere.

Vår jord ligger 1 astronomisk enhet (AU) fra sola. Gliese 581 e ligger 0,3 AU unna sin stjerne, den røde dvergen Gliese 581, og er relativt sett altfor varm til at den kan ha flytende vann eller en atmosfære.

Men oppdagelsen av en slik liten planet laget av stein er likevel svært viktig. Den viser at vår steinete planet, og vårt solsystem, ikke er et unikt særtillfelle.

- Det viser at naturen trolig lager et stort antall slike små planeter. Galaksen inneholder helt klart titalls milliarder med små jordliknende planeter som den annonsert her, sier Geoff Macey ifølge AP.

«Water-world»
Naboplaneten Gliese 581 d, trolig ligger innen den beboelige sonen - i motsetning til hva man tidligere har trodd, sa teamet i går. Tidligere har man trodd at den var for kald.

Planeten, som ble oppdaget i 2007, er for stor til at den kan være laget av utelukkende stein, men forskerne sier den kan være dekket av et dypt hav av flytende vann.

LETER ETTER JORDKLODER: Dette er det første bildet offentliggjort av romteleskopet Kepler, som skal lete etter planeter som vår. Den viser området hvor teleskopet skal søke de neste tre år. I bildet kan man se stjernehopen NGC 6791 som ligger 13 000 lysår fra jorda. Foto: AFP/NASA/SCANPIX
LETER ETTER JORDKLODER: Dette er det første bildet offentliggjort av romteleskopet Kepler, som skal lete etter planeter som vår. Den viser området hvor teleskopet skal søke de neste tre år. I bildet kan man se stjernehopen NGC 6791 som ligger 13 000 lysår fra jorda. Foto: AFP/NASA/SCANPIX Vis mer

- Det er den første store «water-world»-kandidaten, sier astronom Stephane Udry, en av forskerne på teamet. 

Å finne eksoplaneter er svært vanskelig, og de kan bare unntaktvis observeres direkte. Det er ikke bare avstanden som vanskeliggjør oppgaven, men også at de fullstendig drukner i lyset fra den mye, mye større moderstjerna.

Istedet måler man blant annet ørsmå variasjoner i lysstyrken når planeten passerer foran stjerna, noe som kan sammenlignes med å oppdage en knott som passerer strålen til en lyskaster.

De utrolig små målingene som kreves er trolig årsaken til at så godt som alle eksoplaneter oppdaget til nå er ekstremt store og svært nær stjernen.

Kan måle liv
Tidligere i år sendte Nasa opp romteleskopet Kepler, som de neste tre årene på jakt etter «den hellige gralen», uten å måtte observere gjennom jordatmosfæren som forstyrrer de fintfølende målingene.

Og den dagen Kepler oppdager en planet med de riktige karakteristikkene: liten, laget av stein og i riktig avstand fra stjernen, så er det mulig å få svaret på det grunnleggende spørsmålet om vi er alene.

- Så lenge vi mottar lys fra disse planetene, så kan vi analysere og se om det finnes kjemiske stoffer som er signaturer for liv, sa forsker Håkon Dahle ved Institutt for teoretisk astrofysikk på UiO til Dagbladet.no i forbindelse med oppskytinga.

MILLIARDER AV STJERNER: Kepler skal lete etter planeter rundt om lag 100 000 sol-liknende stjerner. Totalt tror astonomer at det er rundt 100 milliarder stjernen i Melkeveien. Foto: Scanpix/Nasa
MILLIARDER AV STJERNER: Kepler skal lete etter planeter rundt om lag 100 000 sol-liknende stjerner. Totalt tror astonomer at det er rundt 100 milliarder stjernen i Melkeveien. Foto: Scanpix/Nasa Vis mer
LETEAKSJON:Kepler skal søke de neste tre åra. Foto: AFP PHOTO/HO/NASA/Scanpix
LETEAKSJON:Kepler skal søke de neste tre åra. Foto: AFP PHOTO/HO/NASA/Scanpix Vis mer