Den norske romfysikkprofessoren Kjellmar Oksavik (46) har bidratt sterkt til et nytt funn som mandag presenteres i det tunge vitenskapelige tidsskriftet Nature Communications:
I samarbeid med kinesiske forskere har Oksavik oppdaget det de kaller en rom-orkan - en gigantisk «spiral» av nordlys som roterte over jordas magnetiske jordpol i åtte timer før den forsvant.
- Dette er oppsiktsvekkende. Vi har trolig oppdaget en ny måte nordlyset oppfører seg på, sier professoren i en pressemelding fra arbeidsgiveren Birkelandsenteret for romforskning på Universitetet i Bergen.
- Det er gøy at man kan gå ut i naturen og oppdage noe nytt. Vi vet ikke alt som skjer i vårt nære verdensrom, sier Oksavik til Dagbladet.
- Veldig likt tropisk orkan
Han beskriver det nyoppdagede fenomenet som ei slags trakt, hvor elektroner fra sola skytes ned mot jorda og lager nordlyset.
- Det regner ned på en måte, og er veldig likt en tropisk orkan i oppførsel - et romværfenomen, sier professoren oppglødd.
46-åringen forteller at veien fram mot publisering har vært «veldig lang» siden oppdagelsen seint i 2017.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger