Bygning kollapset i Miami

Oppdaget små fingre i ruinene

Nicholas Balboa var ute og luftet hunden da bygningen i Surfside i Florida kollapset natt til torsdag. Sammen med andre klarte han å redde en liten gutt fra ruinene.

DRAMATISK: Redningsmannskaper forsøker å finne overlevende ved å ta seg inn gjennom parkeringsgarasjen i kjelleren på det kollapsede bygget. Foto: MIAMI DADE FIRE DEPARTMENT via REUTERS
DRAMATISK: Redningsmannskaper forsøker å finne overlevende ved å ta seg inn gjennom parkeringsgarasjen i kjelleren på det kollapsede bygget. Foto: MIAMI DADE FIRE DEPARTMENT via REUTERS Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Redningsmannskaper jobbet i natt norsk tid på høygir for å forsøke å finne overlevende. Ifølge Miami-Dade County-politiet er så mange som 99 personer savnet etter at bygningen, Champlain Towers South Condo, med 12 etasjer kollapset uten forvarsel.

KOLLAPSER: Denne videoen publisert på Twitter skal vise bygningen som kollapset i Miami natt til 24. juni. Vis mer

Tolv timer etter kollapsen har myndighetene bekreftet at minst tre personer er døde, ifølge ABC NEWS.

35 personer er blitt reddet fra ruinene. Ti personer er behandlet for skader på stedet, og minst to personer er sendt til sykehus, melder Miami Herald.

Samtidig har desperate pårørende samlet seg med et stadig svinnende håp om å at deres kjære skal ha overlevd.

SAMLET: Folk ligger på gulvet og håper på godt nytt i et senter for gjenforening av familier i Miami. Foto: Lynne Sladky / AP / NTB
SAMLET: Folk ligger på gulvet og håper på godt nytt i et senter for gjenforening av familier i Miami. Foto: Lynne Sladky / AP / NTB Vis mer

- Som skrekkfilm

Nicholas Balboa var ute og luftet hunden i området like nord for Miami Beach da han følte at bakken under ham ristet. Kort tid seinere kom støv og vrakrester styrtende ned.

- Ingen kan overleve dette, tenkte Balboa, ifølge CNN.

Da folk begynte å samle seg på forsiden av bygningen gikk han og en annen mann langs stranda til baksiden.

- Det var uhyggelig og stille. Det var nesten som en skrekkfilm, forteller han til TV-kanalen.

Så hørte de noen skrike. Balboa og den andre mannen fulgte lyden. Så oppdaget de noen små fingre som beveget seg under en diger haug av betong og metall.

FORTVILER: Pårørende venter på nyheter om sine kjære utenfor leilighetsbygget som kollapset. Foto: AP Photo/Marta Lavandier
FORTVILER: Pårørende venter på nyheter om sine kjære utenfor leilighetsbygget som kollapset. Foto: AP Photo/Marta Lavandier Vis mer

Balboa brukte så lyset på mobiltelefonen til å signalisere etter hjelp. Flere folk kom til, og de klarte å grave ut gutten, som lå under en madrass og sengeramme. Han er dermed én av de 35 som er reddet så langt.

- Han hadde åpenbart sovet. Jeg kan bare forestille meg hvor mange folk som var i leilighetene sine og sov eller så på TV eller bare levde livene sine. Fullstendig uvitende om at bygningen deres skulle rase sammen, sier Balboa til CNN.

Måtte amputere

I timene etter kollapsen forsøkte også redningsmannskaper å redde ut et barn som var fanget i ruinene, mens det var antatt at foreldrene hadde omkommet.

I et annet tilfelle reddet redningsmannskaper en mor og et barn, men kvinnens bein måtte amputeres for å få henne ut av vrakrestene, forteller direktør Frank Rollason ved Miami-Dade Emergency management, til Miami Herald.

Vrakrestene strekker seg like høyt som et toetasjes bygg. Videobilder viser også brannmannskaper som graver ut en gutt fra ruinene, men det er uklart om dette er den samme gutten Rollason refererte til, skriver AP.

Paraguays førstedame

Det bodde flere utenlandske statsborgere - hovedsakelig fra Latin-Amerika i bygningen, og myndighetene i Miami er i kontakt med flere latin-amerikanske ambassader. Til sammen er 22 personer fra Sør-Amerika savnet etter kollapsen. Det omfatter ni fra Argentina, seks fra Paraguay, fire fra Venezuela og tre fra Uruguay, ifølge AP.

Hundrevis av familier og pårørende har lett desperat etter informasjon om sine kjære gjennom torsdagen og natt til fredag, og det er satt opp et familiegjenforeningssenter ved Surfside Community Center.

Blant de savnede er slektninger av Paraguays førstedame, Silvana López Moreira, melder flere amerikanske medier, blant annet NBC News.

Til sammen seks personer, inkludert førstedamens søster, hennes ektemann, deres tre barn og en assistent, er blant de savnede.

SAVNET: Søsteren til Paraguays førstedame, Silvana López Moreira (t.h.) og hennes familie er savnet etter at bygningen i Miami kollapset. AP Photo/Jorge Saenz
SAVNET: Søsteren til Paraguays førstedame, Silvana López Moreira (t.h.) og hennes familie er savnet etter at bygningen i Miami kollapset. AP Photo/Jorge Saenz Vis mer

- Fryktelig mareritt

- Det er ufattelig. Det er et fryktelig, fryktelig mareritt vi har her i Surfside, sier ordfører i Miami-Dade County, Daniella Levine på en pressekonferanse.

Overvåkingsbilder fra området viser hvordan bygningen kollapser nærmest som under en kontrollert rivning. Eksperter forsøker nå å finne ut hvorfor dette skjedde med den 40 år gamle bygningen. De forsøker også finne ut om det er fare for at den delen av bygningen som ikke kollapset, skal rase sammen.

Fredag kommer redningsmannskaper fra hele Florida til Surfside for å avlaste folk som har jobbet konstant siden natt til torsdag lokal tid.

Floridas guvernør Ron DeSantis har bedt om krisehjelp, og president Joe Biden sier at de føderale myndighetene står klare til å bidra.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer