Barnevern

Oppdaget svikt som dommer. Nå slår hun alarm

Barneombud Inga Bejer Engh krever helsekartlegging av barnevernsbarn. Får støtte av Høyre.

KREVER HELSEKARTLEGGING: Barneombud Inga Bejer Engh krever at helsekartlegging av barnevernsbarn nedfelles i ny lov. Foto: NTB Scanpix
KREVER HELSEKARTLEGGING: Barneombud Inga Bejer Engh krever at helsekartlegging av barnevernsbarn nedfelles i ny lov. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Hvordan skal barnevernet kunne gi riktig hjelp til barn, dersom barnas helseutfordringer er helt ukjent? spør barneombud Inga Bejer Engh.

Nå krever Barneombudet at helsekartlegging av barnevernsbarns fysiske og psykiske helse nedfelles i ny barnevernlov.

Bejer Engh ble et kjent fjes i Norge da hun, etter en årrekke som statsadvokat, i 2012 var aktor i rettssaken mot Anders Behring Breivik.

Oppdaget svikt

Fra juni 2014 jobbet Bejer Engh som dommer i Oslo tingrett, fram til hun i mai 2018 ble utnevnt til landets barneombud.

VANT: Trude knuste Norge i Strasbourg. Video: Asle Hansen Vis mer

Det var i perioden som statsadvokat og dommer Bejer Engh oppdaget det hun mener er en alvorlig systemsvikt med potensielt store konsekvenser for de barna og ungdommene som rammes.

Ved flere tilfeller har hun hatt straffesaker mot barnevernsbarn som har begått alvorlig voldskriminalitet.

Til tross for at ungdommene hadde vært plassert på institusjoner i barnevernet hvor de skulle få behandling for sine adferdsutfordringer, visste barnevernet ofte lite om hvilke helseutfordringer ungdommene hadde å slite med.

Først da de havnet i strafferettssystemet, ble det foretatt en helsekartlegging av ungdommene. Da kunne det bli avdekket diagnoser som blant annet psykisk utviklingshemming, utviklingsforstyrrelser og psykoselidelser.

- Opprørende

- Det var opprørende å oppdage at barnevernet ikke hadde kjent til hva disse ungdommene hadde å slite med helsemessig. Dette er jo avgjørende kunnskap for å kunne gi god og trygg omsorg og riktig behandling, sier Bejer Engh.

«Barneombudet mener at det må fremgå av ny lov at helsesituasjonen til barn som tas under offentlig omsorg, for en kortere eller lengre periode, må klarlegges i forbindelse med omsorgsovertakelsen», heter det i Barneombudets høringssvar til ny barnevernlov.

Videre påpeker Barneombudet at det enkelte barn må gis en tilsvarende rett til å få kartlagt egen helse når de flyttes ut av hjemmet.

«Etter Barneombudets syn er dette en så viktig del av saksbehandlingen ved en omsorgsovertakelse at det bør reguleres i lov.».

- Helsetjenesten må ha en tilsvarende plikt til å tilby en slik kartlegging av barnets helse. En slik plikt for helsetjenesten er helt avgjørende for at dette skal bli en realitet. Barnevernet har ikke selv kompetanse til å gjennomføre dette. Det må også legges til rette for at kartleggingen foretas på en trygg måte, sier Bejer Engh.

Høyre-krav

Barneombudet holdt tirsdag denne uka et flammende innlegg om denne saken fra talerstolen i Stortingets kinosal, hvor Senterpartiet holdt åpent seminar om norsk barnevern.

Tilstede var også Kristin Ørmen Johnsen (H) som leder Stortingets familie- og kulturkomité.

Hun synes Barneombudet løfter en viktig sak, og Høyre vil nå stille krav om at undersøkelse og kartlegging av barns helsesituasjon før omsorgsovertakelse skal hjemles i lov.

- I dag er det ikke et lovkrav at barns helsesituasjon kartlegges før omsorgsoverdragelse enten til en forsterfamilie eller til institusjon. Barnevernstjenesten har i dag plikt til å oppfylle barnets rett til god omsorg, men det er ikke et dokumentasjonskrav å kartlegge fysisk og psykisk helse, sier Ørmen Johnsen.

Kan hindre uriktige omsorgsovertakelser

Høyre mener, i liket med Barneombudet, at man er avhengig av kunnskap om barnets helsetilstand og andre behov, skal man kunne yte god omsorg og finne de rette tiltakene.

- Det er dokumentert at barn i dårlige oppvekstsvilkår ofte har mindre oppfølging enn andre når det gjelder helseundersøkelser og oppfølging av skader. Forskningsrapporter har avdekket at barn som mottar hjelp fra barnevernstjenesten har høy forekomst av psykiske lidelser som de ikke får hjelp til å håndtere, påpeker komitélederen.

Ørmen Johnsen mener en kartlegging av helsetilstanden vil gjøre dem som skal ha omsorg for barnet bedre i stand til å møte barnets behov.

Hun påpeker også at helsekartlegging vil kunne hindre feilaktige omsorgsovertakelser, i saker hvor barnevernet i dag feiltolker helseutfordringer som omsorgssvikt.

- Det kan også avdekkes at vurderinger barnevernet har gjort ikke er riktige. Hyppige flyttinger av barnet kan også unngås. I Sverige ble det i 2017 vedtatt en lov som pålegger sosialstyrelsen å melde behov for helseundersøkelse når barn plasseres utenfor hjemmet, påpeker Ørmen Johnsen.

  • Vi gjør oppmerksom på at Dagbladets journalist Asle Hansen også holdt et innlegg under stortingsseminaret tirsdag om situasjonen i barnevernet fra et mediaperspektiv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer