Barnevern

Oppdaget svikt som dommer. Nå slår hun alarm

Barneombud Inga Bejer Engh krever helsekartlegging av barnevernsbarn. Får støtte av Høyre.

KREVER HELSEKARTLEGGING: Barneombud Inga Bejer Engh krever at helsekartlegging av barnevernsbarn nedfelles i ny lov. Foto: NTB Scanpix
KREVER HELSEKARTLEGGING: Barneombud Inga Bejer Engh krever at helsekartlegging av barnevernsbarn nedfelles i ny lov. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Hvordan skal barnevernet kunne gi riktig hjelp til barn, dersom barnas helseutfordringer er helt ukjent? spør barneombud Inga Bejer Engh.

Nå krever Barneombudet at helsekartlegging av barnevernsbarns fysiske og psykiske helse nedfelles i ny barnevernlov.

Bejer Engh ble et kjent fjes i Norge da hun, etter en årrekke som statsadvokat, i 2012 var aktor i rettssaken mot Anders Behring Breivik.

Oppdaget svikt

Fra juni 2014 jobbet Bejer Engh som dommer i Oslo tingrett, fram til hun i mai 2018 ble utnevnt til landets barneombud.

Det var i perioden som statsadvokat og dommer Bejer Engh oppdaget det hun mener er en alvorlig systemsvikt med potensielt store konsekvenser for de barna og ungdommene som rammes.

Ved flere tilfeller har hun hatt straffesaker mot barnevernsbarn som har begått alvorlig voldskriminalitet.

Til tross for at ungdommene hadde vært plassert på institusjoner i barnevernet hvor de skulle få behandling for sine adferdsutfordringer, visste barnevernet ofte lite om hvilke helseutfordringer ungdommene hadde å slite med.

Først da de havnet i strafferettssystemet, ble det foretatt en helsekartlegging av ungdommene. Da kunne det bli avdekket diagnoser som blant annet psykisk utviklingshemming, utviklingsforstyrrelser og psykoselidelser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer