Oppdaget ulovlig hytte i salgsannonse på Finn.no

Her setter brannvesenet fyr på hyttedrømmen til 4,5 millioner - 28 år etter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bygge først og spørre etterpå ? Og så få en pekefinger, en bot og alt er fryd og gammen ?

Ikke i Fjell kommune i Hordaland, nei.

Etter mange års kamp på 1980-tallet og med et endelig byggenei fra Miljøverndepartementet, valgte eieren av Kobbholmen å bygge hytte på tomta allikevel i 1986.

Det var først da eieren averterte hytta til salgs på Finn.no i 2008 for 4,5 millioner kroner at kommunen reagerte. Taksten var satt til 4,2 millioner.

Da satte kommunen hardt mot hardt. Hytta skulle være fjernet innen 1. juli i år.

Prislappen for å trosse rivingspåbudet var 250 000 kroner i tvangsbot og dagbøter på 500 kroner.

Bestilte brannvesenet
I 2011 gikk hyttebyggeren til Bergen tingrett for å få stanset rivingsvedtaket. Han døde i 2012, og da ble saken hevet i retten.

Noen uker før fristen ga enken etter, og bestilte brannvesenet til å brenne ned familiehytta som hadde stått der i nærmere 30 år.

FØR:  Dette var hytta som ble bygd ulovlig på Kobbholmen i Fjell kommune i 1986. Foto: Fjell kommune.
FØR: Dette var hytta som ble bygd ulovlig på Kobbholmen i Fjell kommune i 1986. Foto: Fjell kommune. Vis mer

Det var en nabo på fisketur som oppdaget brannen.

Lokalavisa Vestnytt omtalte først at den mangeårige byggekrangelen i Fjell hadde endt opp i en askehaug.

- Veldig graverende sak
- Dette er en veldig graverende sak i forhold til plan- og bygningsloven både nå og da hytta ble bygd ulovlig. Hvis begrepet likhet for loven skal ha noen mening slik folk flest forstår det, var det ingen tvil om at vedtaket her måtte realiseres.  Vi har inspisert tomta, og nå er forholdene slik de skal være, sier plan- og utbyggingssjef Berit Karin Rystad i Fjell kommune til Dagbladet.

Hun har vært i jobben i Fjell i ett år, og jobbet tidligere med slike saker hos Fylkesmannen i Hordaland. For to år siden hadde hun med alle landets fylkesmenn til blant annet denne omstridte hyttetomta for å vise hvordan kommunen ville håndtere den ulovlige byggingen.

Kommunen bruker to årsverk på å rydde opp i ulovlig bygging.

- Prinsippet er det samme som siden forrige gang plan- og bygningsloven ble regulert i 1985. Det er byggeforbud i 100-metersonen fra vannet. 90 prosent av de ulovlige byggesakene som har vært tatt opp siden jeg begynte her, har løst seg i dialog med kommunen og utbygger. Bare i ett tilfelle det siste året har vi måtte drive inn tvangsbot og dagbøter. Det kom opp i 750 000 kroner, sier plan- og utbyggingssjefen.

Ikke tid til dyneløfting
Hun understreker at kommunen ikke driver noen «dyneløfting» og er på «spionturer» i skjærgården.

- Saksbehandlerne har mer enn nok med å behandle ulovlige byggesaker som allerede ligger på bordet. De fleste sakene kommer etter tips. Og denne saken fanget altså kommunen opp da hytta ble lagt ut for salg.

På spørsmål om hvorfor det har tatt så lang tid å ordne i denne saken, sier plan- og utbyggingssjefen:

ETTER:  Og slik er tomta etter at brannvesenet tok affære før tvnagsbot på 250 000 kroner ville trådt i verk fra 1. juli i år. Foto: Fjell kommune.
ETTER: Og slik er tomta etter at brannvesenet tok affære før tvnagsbot på 250 000 kroner ville trådt i verk fra 1. juli i år. Foto: Fjell kommune. Vis mer

- Det har vært en spesiell og langdryg prosess som har gått i flere år mellom offentlige organer. Og da vi registerte salgsannonsen, satte eieren i gang en rettslig prosess mot rivingsvedtaket. Han døde underveis, og vi har ikke framskyndet iverksettelsen av menneskelige hensyn overfor enken.

Blått flertall - ingen konflikt
Høyre og Fremskrittspartiet har signalisert en oppmyking fra regjeringen på byggrestriksjoner i strandsonen.

- Vår jobb som kommune i slike saker er å forvalte regelverket som gjelder. Fjell kommune har et blått politisk flertall, men det er ingen konflikter mellom politikere og administrasjon i slike saker, sier plan- og utbyggingssjefen.

Som ikke blir overrasket om hyttebrannen i Fjell kommer til å skape sommerdebatt langs vår langstrakte kyst.

 
  

- LIKHET FOR LOVEN:  Plan og utbyggingsjef Berit Karin Rystad. Foto: Privat.
- LIKHET FOR LOVEN: Plan og utbyggingsjef Berit Karin Rystad. Foto: Privat. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer