Oppdaget urskog i «gigantisk» synkehull

Forsker tror det vil bli oppdaget nye plante- og dyrearter i det nyoppdagede synkehullet sør i Kina.

SYNKEHULL: Det nyoppdagede synkehullet skal være det største som er oppdaget i det kinesiske fylket. Foto: Xinhua
SYNKEHULL: Det nyoppdagede synkehullet skal være det største som er oppdaget i det kinesiske fylket. Foto: Xinhua Vis mer
Publisert

En ekspedisjonsgruppe oppdaget i starten av mai et gigantisk synkehull i Leye i Guanxi-regionen sørvest i Kina, der det i bunnen skal ligge en godt bevart urskog, melder det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Blant de 30 oppdagede synkehullene i fylket, omtales dette som det største, med en lengde på 306 meter, bredde på 150 meter og dybde på 192 meter.

Leder av ekspedisjonsgruppa, Chen Lixin, forteller til nyhetsbyrået at de rappellerte mer enn 100 meter ned under ekspedisjonen, før de gikk i flere timer for å nå synkehullets bunn.

Rundt dem var nesten 40 meter høye trær og planter som nådde dem til skuldrene.

En video publisert av den statlige tv-stasjonen CGTN skal vise ekspedisjonen, dokumentert med drone.

Ekspedisjonsgruppa varslet kinesiske forskere ved Institute of Karst Geology ved China Geological Survey om funnet.

George Veni, direktør ved søsterinstituttet National Cave and Karst Research Institute i New Mexico, tror urskogen kan inneholde uoppdagede plante- og dyrearter.

- Det er heftige nyheter. Jeg blir ikke overrasket om det blir oppdaget nye arter i synkehullet som ennå ikke er rapportert om eller beskrevet av vitenskapen, sier George Veni, direktør ved National Cave and Karst Research Institute i New Mexico, til nettstedet AccuWeather.

Ifølge Veni er synkehull hyppig forekommende i Sør-Kina, på grunn av karstlandskapet, som vanligvis dannes når regnvann oppløser berggrunnen.

- I Kina er det en visuelt spektakulær karst, med enorme synkehull og gigantiske huleinnganger. I andre deler av verden kan du gå på karsten, uten å merke noe, sier han.

I Kina ligger også verdens største synkehull, Xiaozhai Tiankeng, som ligger i nasjonalparken Tiankeng Difeng, sentralt i landet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer