Boplikten fjernes:  Venstre, Sp og SV er sjokkert over forslaget om å fjerne boplikten i Oppdal. Foto: Tom E. Østhuus/Dagbladet.
Boplikten fjernes: Venstre, Sp og SV er sjokkert over forslaget om å fjerne boplikten i Oppdal. Foto: Tom E. Østhuus/Dagbladet.Vis mer

Oppdal er i sjokk, Ap tok regi og boplikten fjernes

Spørsmålet nå er om boligprisene skyter i været. Eiendomsmegler tviler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar): Oppdalingen skrev i går om Ap-representanten Arnt Gulaker, som overrasket kommunestyret i Oppdal med et forslag om å oppheve konsesjonsplikten for boliger i kommunen.

Sjokket var ifølge lokalavisen til å ta og føle på hos Venstre, Sp og SV i Oppdal.

- Jeg er forundret, nesten sjokkert, sa Trygve Sande fra Venstre.

Flere fra Ap stemte mot fjerning av konsesjonsloven, mens flertallet i partiet, i tillegg til Høyre, Frp og halve KrF sa ja.

Boplikten står altså for fall, men først skal det vedtatte forslaget ut på høring.

- Prishopp er ikke gitt Mange reagerte ifølge Oppdalingen sterkt på at sosialdemokratiske Ap på denne måten legger til rette for at folk skal kunne tjene mer penger på salg av bolig til fritidsbolig.

Vedtaket overrasket også Jon Ivar Jamtøy, men ifølge avdelingslederen for Eiendomsmegler 1 i Oppdal er det ikke så enkelt som at folk nå automatisk kan få høyere priser på boligene.

- Nei, vi kan ikke si det sånn umiddelbart. For enkelteiendommer kan dette få prismessige konsekvenser, men ikke for den store hopen. Effekten blir sannsynligvis mer at markedet og etterspørselen blir større.

- Dessuten er det ikke sikkert at boplikten blir opphevet for alle eiendommer i Oppdal, sier Jamtøy til HegnarOnline.

Han viser til enkelte områder hvor kommunen har solgt tomter til selvkost, der det er tinglyst boplikt.

Tviler på spøkelsesby Han forteller at forslaget om å fjerne boplikten ikke ble kringkastet så mye i forkant av kommunestyremøtet, og tror vedtaket overrasker Oppdal-folket.

- Kommuner innfører boplikt for å sikre et bærekraftig lokalsamfunn, samt at de vil unngå å fremstå som spøkelsesbyer. Det er en grunn til at for eksempel Røros har boplikt.

- Men at Oppdal med et slikt vedtak vil bli en spøkelsesby, er jeg usikker på, sier Jamtøy videre.

Ifølge megleren er det en del eksisterende leilighetsbygg i sentrum av Oppdal som allerede er fritatt for boplikten.

- Såvidt meg bekjent var det utviklere av nybygg i sentrumskjernen som på en måte startet prosessen, ved å reise spørsmål om boplikten, da enkelte bygg altså har vært fritatt, sier Jamtøy.

- Frykten er overdrevet Han tror ikke det er gitt at alle som kjøper bolig heretter kommer til å gjøre dem om til fritidsboliger, og tviler uansett på at det blir så mange at hytteprisene kommer under press.

- Muligheten er der, og hvis mange griper den vil det være uheldig for dem som skal etablere seg i bygda.

- Men jeg tror frykten er overdrevet. Jeg tenker slik at folk som vil ha hytte kjøper hytte, og folk som vil ha bolig kjøper bolig, fortsetter eiendomsmegleren.

Tvert om tror han effektene av opphevet boplikt kan bli positive.

- Nye leilighetsprosjekter gir muligheter for at noen kjøper leilighet i dag, med tanke på å flytte til Oppdal på sikt. Det kan være et tema. I tillegg kan det bety mye for videreutviklingen av sentrum av Oppdal, avslutter Jamtøy overfor HegnarOnline.

Flere nyheter Tror ikke på prisboom uten boplikt Så enkelt kan boplikten fjernes Vil la kommunene avgjøre i bopliktsaker