Oppdal slår tilbake med høy harry

OPPDAL (Dagbladet): - Dette er en fest som tvinger seg fram, sier Oppdals mest kjente friidrettstrener, Kjell Arve Husby. På lørdag arrangerer oppdalingene århundrets «EPA-fest med harry- kultur» - et humoristisk oppgjør med meningene til Røkke-arkitekten Finn Sandmæl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finanskjendis og hyttebygger Kjell Inge Røkke - mannen som bygger Oppdals største hyttepalass gjennom tidene - er selvsagt invitert til bygdefesten.

Arkitekt Finn Sandmæl er, som det heter, arkitekten bak det hele, gjennom sine provoserende uttalelser om at vanlige hyttefolk er «EPA-turister» som «bare legger igjen søppel», og at utestedene på Oppdal tilbyr «harry-kultur, med kasting av øl og greier».

- Det går ikke an å ta noen seriøs debatt om Sandmæls meninger. Vi vil i stedet møte påstandene hans med humor og ironi, forteller Kjell Arve Husby til Dagbladet.
Under festen trør han til som assisterende juryformann, under kåringen av «Oppdals mest oppdalske oppdaling».

Buljong og pæsj

- Bygdene trenger hjelp utenfra. De er ikke vant til å gjøre det selv, sa arkitekt Finn Sandmæl da denne debatten raste for et par uker siden.

Finn Sandmæl, som selv har ei svær hytte i Oppdal, er de nyrikes arkitekt. Han mener bygdene trenger kapitalsterke hyttebyggere. Nå må han oppleve at festglade oppdalinger blant annet inviterer til natursti, med en oppgave:
Finn Sandmæl!
- Det blir servering av buljong og pæsj (pølser, Dagbladets anm.), kan Kjell Arve Husby opplyse videre.

På menyen står ellers halve kopper kaffe og vannglass med Nyco (såkalt Soknedalschampagne). Inngang er gratis for hyttemillionærer, mens andre bør levere to panteflasker.

Antrekket er som seg hør og bør i et moderne bygdemiljø: Kort dressbukse med hvite tennissokker og dansesko.
Underholdningen består ellers av søppeltømming (maksimum to poser pr. person som leveres i bakgården), ølkasting og borddans. Det blir inni granskauen god musikk. Rævkrok må foregå ute, skriver arrangørene. Ryggsekk må settes igjen i garderoben.

Munnkurv

Lokale kjendiser som Ola Mæle og Vebjørn Rodal kan dukke opp på festen, får Dagbladet opplyst. Hvis Finn Sandmæl skulle komme, er det ingen vits i å spørre ham om Røkke-hytta. Oppdragsgiveren har nemlig gitt arkitekten munnkurv:

- Det Sandmæl sier, er så langt ut på viddene at jeg er sjokkert. Jeg ønsker ikke å bli assosiert med dem. Sandmæl har oppfatninger som vi ikke deler, har Kjell Inge Røkke sagt i et intervju med avisa Opdalingen.

Finanskjendisen skal ha fått bakoversveis da han leste intervjuet med arkitekten.

- Min familie og jeg har valgt å bygge et hyttetun i Oppdal på grunn av naturen, beliggenheten og det vi har oppfattet som oppdalskulturen. Vi har sett fram til å bli en del av dette på en positiv måte. Vi er ikke interessert i å være til sjenanse for noen, sier Kjell Inge Røkke om det framtidige hyttelivet på Oppdal.