Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Oppdaterer munnbindråd

Folkehelseinstituttet oppdaterte sine råd om munnbind søndag.

NYE RÅD: Folkehelseinstituttets anbefalinger om bruk av munnbind er blitt oppdatert. Foto: Nina Hansen
NYE RÅD: Folkehelseinstituttets anbefalinger om bruk av munnbind er blitt oppdatert. Foto: Nina Hansen Vis mer

På sine nettsider kommer Folkehelseinstituttet med nye råd til befolkningen angående bruk av munnbind.

Det var NRK som først omtalte endringene i FHIs anbefalninger.

Presiserte

Folkehelseinstittet skrev først på sine nettsider at munnbind anbefales for alle med påvist og antatt smitte.

Seksjonsleder Hanne Eriksen-Volle i FHI sier dette var upresist. Personer med antatt eller påvist smitte skal bruke munnbind under transport til og fra helsetjenesten - og ellers holde seg innendørs dersom de ikke er i behov for behandling på sykehus.

- Setningen om transport til og fra helsetjeneste falt ut, og det er beklagelig. Derfor var vi raskt ute med å endre det for å unngå at folk tror at personer med covid -19 kan bevege seg ute så lenge de bruker munnbind, sier Eriksen-Volle til Dagbladet.

Hun forteller imidlertid at FHI nå har valgt å gå ut med instruksjoner om korrekt bruk av munnbind, på tross av at de per nå ikke finner belegg for at de har beskyttende effekt for antatt friske.

- Vi ser flere har begynt å bruke munnbind i enkelte land. Da tenker vi at enkelte nordmenn kanskje vurderer det. Feilbruk er assosiert med økt risiko og derfor går vi ut med råd om hvordan munnbind brukes riktig, sier hun.

Vurderte bruken

På FHIs nettsider understrekes det at munnbind ikke anbefales for befolkningen for øvrig.

- FHI gjennomgått vitenskapelige artikler som har vurdert effekten av munnbind på antatt friske personer i befolkningen, og vurdert bruken av munnbind i dagens situasjon, kan man lese på FHIs sider.

Personer uten antatt smitte som likevel velger å bruke munnbind rådes til å ikke kjøpe munnbind som trengs i helsetjenesten. Det dreier seg altså om munnbind klasse II, IIR og åndedrettsvern.

Det understrekes videre at bruk av munnbind ikke erstatter de gjeldende smittevernsrådene, som håndhygiene, hostehygiene og det å holde avstand. Personer med påvist smitte skal isoleres hjemme. FHI gjør også oppmerksom på at munnbind har begrenset effekt og levetid, og må byttes med jevne mellomrom.

- Det finnes ikke systematiske oversikter som viser beskyttende effekt av munnbind på antatt friske personer i befolkningen, verken mot Covid-19 eller mot andre virale luftveisinfeksjoner. Det betyr ikke nødvendigvis at bruk av munnbind er uvirksomt, men at det ikke er dokumentert, skriver FHI.

I tillegg den manglende dokumentasjonen legger FHI også til grunn at munnbind kan «gi falsk trygghet og føre til at folk slapper av med andre smitteforebyggende tiltak som håndhygiene og å holde avstand til hverandre», skriver de videre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!