- Oppdra færre barn og flere griser

Men nå forbyr Kina truende slagord og toner ned ettbarnspolitikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Propaganda for ettbarnspolitikken i Kina, som ble innført på 70-tallet, har i til dels sterke ordelag fortalt kinesiske familier at de kun skal få ett barn. Nå har landet bestemt seg for å tone ned noen av slagordene for at de skal virke mindre truende, skriver BBC.

Flere umoderne og stygge slagord som «enda en baby betyr enda en grav», og mer humoristiske som «oppdra færre barn og flere griser», blir nå stemplet som lavkvalitets slagord og byttet ut.

Ifølge det kinesiske statlige nyhetsbyrået Xinhua blir en liste på 190 nye slagord presentert i stedet. Kinesiske myndigheter ønsker å innføre de snillere slagord for å få større forståelse blant befolkningen for ettbarnspolitikken. Slagordene som nå byttes ut, er ofte brukt av lokale myndigheter, som har ansvaret for å håndheve at politikken følges.

Derfor blir det slutt på å fortelle kineserne at «hus blir ødelagt og kuer konfiskert hvis ikke kravene om abort møtes». Myndighetene foreslår i stedet slagord som «moder jord er for sliten til å få flere barn» og «både gutter og jenter er i foreldres hjerter».

Kinas ettbarnspolitikk, som har pågått i 28 år, begrenser foreldre i byer til å bare få ett barn. På landsbygda får noen familier lov til å få barn nummer to hvis det første barnet er ei jente.

Siden de harde reglene ble innført, har flere kritikere påstått at politikken fører til tvangsaborter og sterilisering. Et tydelig utslag av politikken er at det blir født færre jenter enn gutter, fordi familier tradisjonelt sett ønsker en mannlig arving, og flere tar abort for å unngå at det ene barnet deres blir ei jente.

SKAL IKKE TRUE BEFOLKNINGEN LENGER: Kinesiste myndigheter vil fjerne stygge slagord om ettbarnspolitikken i et forsøk på å få større forståelse for den i befolkningen. Her sees en smilende baby foran et portrett av tidligere partileder Mao Zedong, som i sin tid argumenterte for at kineserne skulle føde så mange barn som mulig. Foto: Peter Parks/AFP/Scanpix
SKAL IKKE TRUE BEFOLKNINGEN LENGER: Kinesiste myndigheter vil fjerne stygge slagord om ettbarnspolitikken i et forsøk på å få større forståelse for den i befolkningen. Her sees en smilende baby foran et portrett av tidligere partileder Mao Zedong, som i sin tid argumenterte for at kineserne skulle føde så mange barn som mulig. Foto: Peter Parks/AFP/Scanpix Vis mer
STERKE PROTESTER: Et banner for ettbarnspolitikken sees over en gate i Bobai i Guangxi-regionen i Kina. Her brøt det ut opprør i mai i år etter at innbyggerne anklagde lokale myndigheter for å tvinge kvinner til å ta abort for å opprettholde ettbarnspolitikken.