Oppdrag: Mislykket

USAs tidligere administrator, Paul Bremer, forlot i går et Irak i kaos. Okkupasjonen førte ikke til det fredelige, stabile Irak som George W. Bush hadde lovet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/JERUSALEM (Dagbladet): I går ble det klart at ikke bare Irak, men også Midtøsten var på vei inn i en ny epoke. For USAs administrator, Paul Bremer, markerte dagen slutten på et mislykket 13-måneders forsøk på å skape et fritt og stabilt Irak.

Oppløste hæren

-  Han kjenner oss ikke, og han vil ikke bli kjent med oss, sa en Kamel Al-Hasni som er lærer i Bagdad til nyhetsmagasinet Time. Bremer har fått kraftig kritikk for å oppløse den irakiske hæren, noe som førte til at titusener av menn med våpentrening ble sendt arbeidsledige ut i gatene. Ifølge analytikere førte også hans beslutning om å stenge avisa til den radikale sjialederen Moqtada al-Sadr til at mange sjiamuslimer vendte seg imot USA.

-  Jeg er ikke kommet her for å bli elsket. Jeg kom for å gjøre en jobb, sa han selv til Time.

Ny epoke

Millioner av mennesker over hele Midtøsten satt i går klistret til fjernsynsskjermene og fulgte Al-Jazeeras direktesendinger fra Irak.

-  Du har to syn i den arabiske verdenen, sier Farid el-Khazan, en av Libanons ledende statsvitere. Noen vil alltid se det hele med negative øyne, uansett hva som skjer, mens andre er mer opptatt av hva som er godt for det irakiske folket, for regionen, sa professoren over telefonen fra Beirut.

-  Politisk er situasjonen allerede langt bedre enn under Saddam, dette dreier seg mindre om suverenitet, det dreier seg om sikkerhet. Alt vil stå og falle på sikkerheten, sa han.