Oppdrag: Mislykket

USAs tidligere administrator, Paul Bremer, forlot i går et Irak i kaos. Okkupasjonen førte ikke til det fredelige, stabile Irak som George W. Bush hadde lovet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

OSLO/JERUSALEM (Dagbladet): I går ble det klart at ikke bare Irak, men også Midtøsten var på vei inn i en ny epoke. For USAs administrator, Paul Bremer, markerte dagen slutten på et mislykket 13-måneders forsøk på å skape et fritt og stabilt Irak.

Oppløste hæren

-  Han kjenner oss ikke, og han vil ikke bli kjent med oss, sa en Kamel Al-Hasni som er lærer i Bagdad til nyhetsmagasinet Time. Bremer har fått kraftig kritikk for å oppløse den irakiske hæren, noe som førte til at titusener av menn med våpentrening ble sendt arbeidsledige ut i gatene. Ifølge analytikere førte også hans beslutning om å stenge avisa til den radikale sjialederen Moqtada al-Sadr til at mange sjiamuslimer vendte seg imot USA.

-  Jeg er ikke kommet her for å bli elsket. Jeg kom for å gjøre en jobb, sa han selv til Time.

Ny epoke

Millioner av mennesker over hele Midtøsten satt i går klistret til fjernsynsskjermene og fulgte Al-Jazeeras direktesendinger fra Irak.

-  Du har to syn i den arabiske verdenen, sier Farid el-Khazan, en av Libanons ledende statsvitere. Noen vil alltid se det hele med negative øyne, uansett hva som skjer, mens andre er mer opptatt av hva som er godt for det irakiske folket, for regionen, sa professoren over telefonen fra Beirut.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer